Doctor Strange akciófigura akcióban Marvel

Doctor Strange meghozhatja a várva-várt áttörést

Fotó: Shutterstock

Az idei franchise-filmek visszacsábíthatják a nézőket a mozikba

Az idén bemutatott új szuperhős-filmek jó évkezdést biztosítottak a mozik számára. A szektor már nagyon várja, hogy a pandémia után valóban tömegek térjenek vissza a vetítésekre. Ez a 2022-re még várható új filmek listáját elnézve nem is lehetetlen.


Különösen bizakodóak a mozitulajdonosok azért, mert az idén bemutatott franchise-filmek megmozgatták a nézőket, és hamarosan további hasonló, kasszasikernek ígérkező alkotások jönnek ki.

365 százalék

Az Egyesült Államokban a jegyeladások az év első négy hónapjában még mindig csak a 40 százalékát tették ki a pandémia előtti, 2019-es látogatottságnak, de már tavaly is jelentős számban tértek vissza a nézők a filmszínházakba.

365 százalékkal több jegyet adtak el 2021 azonos időszakához képest, összesen 1,85 milliárd dollár értékben – állapította meg a Comscore. Köszönhető ez egyebek között a Batmannek a Warner Bros-tól, a Sonic 2-nek a Paramounttól és a Marvel-Sony új Pókember-filmjének.

Bűvös nyár

A nyári szezont a Marvel új produkciója, a “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” nyitja, ami újabb okot ad a mozitulajdonosoknak a bizakodásra.

Az elmúlt két évben a nyarak forgalmát is vagy lehúzták a koronavírus elleni korlátozások, vagy az új variánsok megjelenése miatt maradtak inkább otthon a nézők. A nagy filmstúdiók vonakodtak új filmeket bemutatni, attól tartva, hogy nem generálnak hasznot, így sokszor inkább halasztottak, egészen 2022-ig. Most, hogy már sok egészségügyi korlátozást megszüntettek, és a jelek szerint a nézők is készek időt tölteni a filmszínházakban, a stúdiók ragaszkodnak a bemutatók kitűzött időpontjához.

A Doctor Strange május 6-ai bemutatója utáni kilenc hétben egész sor régóta várt film kerül a vászonra:

  • Top Gun: Maverick,
  • Jurassic World: Dominion,
  • Lightyear,
  • Minions: The Rise of Gru, és
  • Thor: Love and Thunder.
Nagyon jól jön ki, hogy a Marvel-film nyitja a 2022-es nyári szezont, és remélhetőleg mozgásba lendíti a májustól a Labor Day-ig (szeptember 5-ig) tartó időszakot, ami először tűnik normálisnak az eltelt majdnem három évben

– mondta a Comscore egyik vezető elemzője.

A szektorban a nyár – egy 18 hetes időszak – felel a teljes évi bevétel mintegy 40 százalékáért.

A Batman- és az új Pókember-film megmutatta, hogy a felnőtt közönség visszatér a már ismert franchise újabb részeiért, és ez csak tovább növeli az optimizmust. A Sonic 2, amely április 8-i bemutatója óta 145 millió dollár bevételt termelt az Egyesült Államokban, ugyancsak reményre ad okot, mert arra lehet számítani, hogy a Toy Story-folytatás, a Lightyear, és a Minions újabb filmje is becsábítja majd a családokat.

Nem olyan rossz

A szektorban jelenleg az a konszenzus, hogy a 2022-es év nem fogja felülmúlni a 2019-es 11,4 milliárd dolláros bevételt, de arra számítanak, hogy megduplázhatják a 2021-es 4,4 milliárdot. A legtöbben 8 milliárd dolláros idei bevételre számítanak, ha a franchise-filmek meghozzák a várt érdeklődést.

Az iparág szereplői a héten Las Vegasban, a CinemaConon vitatják meg, miként tudnák visszacsábítani a még távolmaradó nézőket, illetve hogyan tehetnék élményszerűbbé a mozilátogatást. A világjárvány idején különleges ital- és ételajánlatokkal, szélesebb körű jegyvásárlási lehetőséggel, és változatosabb filmkínálattal próbálkoztak.

Ne hagyd ki!