Robert Pattinson Batmanje egy okostelefon mögött, melynek képernyőjén a The Batman felirat látható
Fotó: Shutterstock

Batman a rosszfiúk mellett a mozikasszákat is letarolta

Már a nyitóhétvégén is rengetegen voltak kíváncsiak arra, Robert Pattinson hogyan birkózik meg Bruce Wayne, azaz Batman szerepével.


Nagy feladat

Március harmadikán hivatalosan is megérkezett a legújabb Batman-film a világ filmszínházaiba. Ahogyan az várható volt, óriási érdeklődés övezte az alkotást, melyben a Harry Potter filmekből és az Alkonyat saga-ból ismert Robert Pattinson öltötte magára a denevérember jelmezét. Azt, hogy sikerült-e képregényhűen megformálnia Batman komor, „detektívhangsúlyos” karakterét, mindenki döntse magának, de annyit elárulhatunk, hogy a színész, aki mainstream filmjei mellett már számtalan műben bizonyította kivételes tehetségét, most sem okozott csalódást.

Élmezőnyben

A nemes egyszerűséggel csak „Batman” nevet viselő film (angolul The Batman) népszerűsége minden várakozást felülmúlt. Alig három nap alatt több mint 248,5 millió dollár, azaz nagyjából 90 milliárd forint folyt be globálisan a jegyeladásokból. A Warner Brothers stúdió utoljára a Joaquin Phoenix nevével fémjelzett, 2019-es Joker filmmel kaszált ekkorát.

Az Egyesült Államok mozipénztárjaiban 128,5 millió dollárt költöttek el a nézők. Ez azt jelenti, hogy a Batman a pandémia második legjobb nyitányát tudhatja magáénak, közvetlenül a Pókember: Nincs hazaút mögött. Az említett Pókember-film vetítéseiből 253 millió dollár folyt be csak az USA-ban. Az amerikai jegypénztáraknál eddig csak két film teljesített jobban: a Bosszúállók: Végtelen háború és a Bosszúállók: Végjáték. Ezek sorban 257,6 millió dollárral és 357,1 millió dollárral zárták a bemutató hétvégéket.

A Batman teljesítménye azért is figyelemreméltó, mert a legnagyobb mozipiacon, Kínában még nem mutatták be, erre március 18-án kerül sor. Sőt, még a japán nézők sem láthatták, nekik március 11-ig kell várniuk.

Fontos megjegyezni, hogy az orosz-ukrán háború miatt a film premierjét Oroszországban is elnapolták. A Warner Bros. mellett a Walt Disney Company, a Sony, a Paramount Pictures és a Universal stúdiók is eltolták új filmjeik oroszországi bemutatását, amíg nem rendeződik a konfliktus. Ez azt jelenti, hogy az orosz filmkedvelők az új Batman-film mellett a Pirula panda, a Morbius, a Sonic, a sündisznó 2. és Az elveszett város premierjéről is lemaradnak.

Ne hagyd ki!