A távozó amerikai elnök önmagát méltatta

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett, előre rögzített videóban a távozó elnök, aki egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.


A gazdasági téren büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, valamint a neki köszönhető fellendülést. Az utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

Nézzünk néhány adatot!

Fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány megtépázta az Egyesült Államok gazdaságát, az adatokat ennek ismeretében érdemes értelmezni.

  • Decemberben 3,1 ezer milliárd dollár volt a 2020-as költségvetési hiány, ami példátlanul magas összeg Egyesült Államok történelmében.
  • Donald Trump azt ígérte, közelebb hozza a szövetségi állam kiadásait a bevételeihez. Ám 2017-től kezdve az adócsökkentések, majd később a járvány miatt elfogadott 2,2 ezer milliárdos mentőcsomag negatívba vitte a mérleget.
  • 21 ezer milliárd dollár az államadósság. Összehasonlításképpen: a magyar GDP 2019-ben 163,5 milliárd dollár volt.
  • 1 milliárd hordó olajat és földgázt termeltek ki a szövetségi állam tulajdonában lévő területekről 2019-ben, miután a kormány egyre több érintetlen tájra adott ki kitermelési engedélyt.
  • A munkanélküliség tavaly febrárban 50 éves mélypontra, 3,5 százalékra csökkent. A járvány miatt ez áprilisban felugrott 14,7, majd decemberben visszaesett 6,7 százalékra.
  • A tőzsde Trump négyéves ciklusának nagy részében szárnyalt, méghozzá annyira, hogy még a koronavírus-járvány miatt kitört válság alatt is növekedni tudott, egy-egy megingást leszámítva.
  • A GDP három éven át megbízhatóan nőtt. A járványból is felépülhet a gazdaság, de a neheze csak most jön.


Ne hagyd ki!