Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett, előre rögzített videóban a távozó elnök, aki egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.


A gazdasági téren büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, valamint a neki köszönhető fellendülést. Az utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

Nézzünk néhány adatot!

Fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány megtépázta az Egyesült Államok gazdaságát, az adatokat ennek ismeretében érdemes értelmezni.

  • Decemberben 3,1 ezer milliárd dollár volt a 2020-as költségvetési hiány, ami példátlanul magas összeg Egyesült Államok történelmében.
  • Donald Trump azt ígérte, közelebb hozza a szövetségi állam kiadásait a bevételeihez. Ám 2017-től kezdve az adócsökkentések, majd később a járvány miatt elfogadott 2,2 ezer milliárdos mentőcsomag negatívba vitte a mérleget.
  • 21 ezer milliárd dollár az államadósság. Összehasonlításképpen: a magyar GDP 2019-ben 163,5 milliárd dollár volt.
  • 1 milliárd hordó olajat és földgázt termeltek ki a szövetségi állam tulajdonában lévő területekről 2019-ben, miután a kormány egyre több érintetlen tájra adott ki kitermelési engedélyt.
  • A munkanélküliség tavaly febrárban 50 éves mélypontra, 3,5 százalékra csökkent. A járvány miatt ez áprilisban felugrott 14,7, majd decemberben visszaesett 6,7 százalékra.
  • A tőzsde Trump négyéves ciklusának nagy részében szárnyalt, méghozzá annyira, hogy még a koronavírus-járvány miatt kitört válság alatt is növekedni tudott, egy-egy megingást leszámítva.
  • A GDP három éven át megbízhatóan nőtt. A járványból is felépülhet a gazdaság, de a neheze csak most jön.


The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!