​Ukránok tiltakozása az Orosz Föderáció Főkonzulátusa közelében Oroszország agressziója ellen

Ukránok tiltakozása az Orosz Föderáció Főkonzulátusa közelében Oroszország agressziója ellen - 2018. 11.26.

Fotó: Shutterstock

A Patreon leállított egy ukránokat támogató adománygyűjtést

A közösségi finanszírozási és adományozási platform, a Patreon bejelentette, felfüggesztette azt az adománygyűjtő kampányt, amelyet egy nonprofit szervezet arra használt, hogy védelmi ruhával, orvosi felszereléssel és sisakokkal lássa el az ukrán katonákat.


Gyors reagálás

A Come Back Alive nonprofit szervezetről van szó, amelyet 2014-ben alapítottak Kijevben. Taras Chmut, a szervezet igazgatója elmondta, utoljára tavaly augusztusban jutottak pénzhez a Patreon által. Kifejtette, a jóakaróik hónapokon keresztül csupán kisebb összegekkel támogatták munkájukat, viszont, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, rövid időn belül 300 ezer dollárnyi, azaz nagyjából 94,5 millió forintnyi adomány gyűlt össze. Csütörtökön már nem lehetett elérni a Patreonos fiókjukat.

Chmut akkor szembesült a tiltással, amikor ki akarta utalni az összeg egy részét, hogy támogassák az országot védő katonákat.

A nonprofit szervezet felkereste a Patreont, válaszul azonban csak annyit kapott, hogy az ügy kivizsgálás alatt áll.

Megszületett a döntés

A CNBC megkereste a startupot, amely kifejtette, tilos az oldalukat katonai felszerelések vásárlásának támogatására használni.

A Patreon semmilyen kampányt nem engedélyez az oldalán, amely erőszakhoz köthető, vagy katonai felszerelés vásárlását célozza, függetlenül attól, hogy milyen célt szolgál. A vizsgálatot az adományozási oldalukon megjelenő információk miatt indítottuk, amelyek a pénz felhasználási módjaira vonatkoznak. A vizsgálat lezártáig felfüggesztettük a kérdéses kampányt. Irányelvünk értelmében, ha egy fiókot véglegesen törlünk, a létrehozónak elküldjük a befagyasztott összeget, vagy visszatérítjük az adakozóknak.

-olvasható a cég álláspontja a CNBC-nek küldött e-mailben.

A Patreaon idő közben kiderítette, a Come Back Alive egyebek között megfigyelőrendszereket, drónokat, katonai járműveket, katonai szoftvereket és tüzérségi fegyvermodellek tervezését finanszírozza az adományokból.

Nem engedjük, hogy a Patreont fegyverek vagy katonai tevékenységek finanszírozására használják fel. Ez sérti irányelveinket, ezért eltávolítottuk az oldalt. A számlán lévő összes fennmaradó összeget visszatérítjük a közreműködőknek.

-olvasható a vállalat honlapján.

Chmut kifejtette, hogy weboldalukon keresztül rengeteg bitcoin adomány érkezett be hozzájuk, de a Patreon sokkal kényelmesebb megoldást kínált. Mint mondta, egy szegény országról van szó, és a nonprofit szervezet segít a katonáknak megszerezni a szükséges felszerelést, melynek hiányában emberek veszítik életüket.

Ne hagyd ki!