Egy határőr a mexikói-amerikai határ El Paso szakaszán várja, hogy megérkezzenek a hajókonténerek
Fotó: Shutterstock

Döbbenet, ide kerül a hiányzó hajókonténerek egy része

Hónapok óta forró témának számít, hogy Kína szakadatlanul küldi a termékekkel teletömött hajókonténereket az USA-ba, a kommunista országba viszont szinte semennyi üres konténer nem jut vissza. Kiderült, hogy az Egyesült Államok ahelyett, hogy hajókra tenné a tárolókat, inkább „besorozta" azokat határőröknek.


Ez is egy megoldás

Greg Abbott kormányzó a Fox News-nak beszélt arról, hogy az Egyesült Államok hogyan gondolta újra a hajókonténerek felhasználását. Elmondta, hogy az állam utasítására üres szállítókonténerekkel „tömik be" a texasi és a mexikói határon tátongó ellenőrizetlen lyukakat.

A 18 kerekű járműveken és az óceánjáró hajókon szállított konténereket telepítettünk a határra. Olyan helyekre raktuk le őket, amelyeket a karavánok illegális átkelőhelyként használnak, így a tárolók egyfajta blokádot alkotnak és megakadályozzák, hogy átjussanak a határon.

- mondta a kormányzó október 28-án Tucker Carlson-nak.

Troy Nehls texasi kongresszusi képviselő tájékoztatása szerint a konténereket arra használják, hogy a migránsokat olyan területekre "tereljék", ahol több a rendőr és a határőr.

Nagy a titkolózás

Abbot a közelmúltban azt mondta, hogy az 1931 kilométeres határszakaszon mintegy 1179 kilométernyi akadály hiányzik.

Szeptemberben a kormányzó aláírta a csaknem 1,8 milliárd dolláros kiadással járó (558 milliárd forint) határbiztonsági törvényt, amelyben 750 millió dollárt különítettek el a Texas és Mexikó közötti, szögesdróttal megerősített kerítés építésére. A maradék forrás egy részéből több ezernyi katonát, határőrt és katonai járművet vezényelnének a határhoz.

A kormányzó szóvivője tájékoztatta a Freight Waves adatelemző és piackutató portált, hogy október végén kezdték el kihelyezni a konténereket, az viszont egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi tárolóegységet használnak fel, ahogyan az sem, hogyan szállították a helyszínre a hiánycikkeket.

Annyi biztos, hogy az USA nem szenved hiányt kontérekeből, Kalifornia partjainál ebben a pillanatban is több mint 500 ezer konténer várja, hogy lerakodják a hajókról és elszállítsák a kikötőkből, miközben üres egységek ezrei halmozódnak a szállítótelepeken és raktárakban.

Ne hagyd ki!