A Világbank kiadta legfrissebb világgazdasági prognózisát, benne Magyarország értékelésével
Fotó: Shutterstock

Bizonyítványt osztott a Világbank, Magyarországot is osztályozta

A Világbank rontotta a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások miatt. Magyarország esetében viszont javította korábban kiadott GDP-prognózisát. Mutatjuk a számokat.


A világ

A Világbank "A világgazdaság kilátásai" (Global Economic Prospects, GEP) című jelentésében azzal számol, hogy idén 4,1 százalékkal nő a globális gazdaság a tavaly júniusban várt 4,3 százalék helyett. A jelentés összeállítói egyben 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra fogták vissza a globális GDP tavalyi növekedésére vonatkozó becslésüket.

A washingtoni székhelyű szervezet a növekedés idei lassulását prognosztizálja a világ legtöbb vezető gazdaságában. Az Egyesült Államokban például az idei gazdasági növekedés a friss jelentés szerint 3,7 százalékra mérséklődik a 2021-es 5,6 százalékról, Kínában 5,1 százalékra 8 százalékról, az eurózónában pedig 4,2 százalékra 5,2 százalékról. A Világbank a júniusi becsléséhez képest az amerikai GDP-növekedés idei várt ütemét 0,5 százalékponttal, Kínáét 0,3 százalékponttal, az eurózónáét pedig 0,2 százalékponttal rontotta.

A háttér

A jelentés összeállítói megjegyezték: a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzés lefelé mutató kockázatai közé tartozik a járvány visszatérése, a további ellátási zavarok, a romló inflációs várakozások, a váratlan pénzügyi feszültségek és az esetleges éghajlati katasztrófák. Emellett a fejlődő gazdaságok hatóságai a megnövekedett inflációs nyomás és a korlátozott költségvetési kapacitás problémáival is szembesülnek. Hosszú távon ezeknek az országoknak reformokat kell végrehajtaniuk, hogy csökkentsék a nyersanyagáraktól való függést, csökkentsék az egyenlőtlenségeket és javítsák a válságokra való felkészültséget – áll a Világbank jelentésében.

Magyarország

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát. A nemzetközi szervezet azzal számol, hogy a magyar gazdaság - a tavalyi 6,8 százalék után - idén 5 százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben. Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre 4,3 százalékra lassul.


The Conversation

Ne hagyd ki!