Egy pohár jeges whisky egy fa felületen, 1,4 milliárd forintért kelt el a legnagyobb whisky-gyűjtemény
Fotó: Shutterstock

Forintban 1,4 milliárdért kelt el a világ legnagyobb whisky-gyűjteménye

A teljes kollekció összesen 23 aukció során kelt el, az árverések több mint egy évet öleltek fel-írja a Hamu és Gyémánt a RobbReport cikke alapján.


Évtizedes munka

A Pat's Whisk(e)y Collection nevű italoázist a titokzatos, névtelenségbe burkolódzó Pat állította össze nagyjából 15 év alatt. Pat-et a kétezres évek elején bódította meg a whiskyk világának mámora, ebben az évben kezdte gyűjteni a különlegesebbnél-különlegesebb italokat. Minél több nedűvel találkozott, annál nagyobb lett a szenvedélye, mígnem végül több mint 9000 palackot gyűjtött össze a világ minden tájáról-részletezi a Hamu és Gyémánt.

Végül 2020-ban elérkezettnek látta az időt, hogy megváljon szeretett kollekciójától, amely ezen a ponton már 5000 single maltot, 1000 blended whiskyt és több mint 600 amerikai whiskeyt tartalmazott.

A jó ügy érdekében

Az árveréseket a Whiskey Auctioneer aukciós ház közreműködésével bonyolította le. Az első eseményt 2020 szeptemberében, az utolsót tavaly novemberben tartották.

Az utolsó aukció, amely során egy 1966-os Springbank Local Barley és egy 50 éves Highland Park is kalapács alá került, egy millió dollárt hozott a konyhájára.

A teljes kollekció végül 4,5 millió dollárért, átszámítva nagyjából 1,44 milliárd forintért kelt el.

Pat nem fukarkodik a bevétellel, az utolsó árverés előtt kiválasztott néhány palackot, amelyek több mint 35 ezer dollárért keltek el. Ezt az összeget a Teenage Cancer Trust alapítványnak ajánlotta fel, amely a 13–24 éves fiataloknak segít átvészelni a rák okozta borzalmakat. Az adományba a Whiskey Auctioneer is beszállt, háromezer dollárral.

Ne hagyd ki!