11 ezer tonna lőtt hazai vad végezte feldolgozóban egy év alatt

Az öt legfontosabb hazai nagyvadból (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó és muflon) nagyjából 11 ezer tonna lőtt vad került feldolgozókhoz 2021-ben Magyarországon. Ők mintegy 3800 tonna vadhústerméket állítottak elő.

Jelenleg 46 vállalkozás végezhet vadhúsfeldolgozást hazánkban, akik jellemzően nemcsak lőtt, hanem tenyésztett vadakkal is foglalkoznak. A kínálatuk legnagyobb hányadát a fagyasztott áruk adják, de készítenek például pástétomokat, kolbászokat vagy füstölt árut is. Előhűtött, általában vákuumcsomagolt termékekre jellemzően a főszezonban, szeptembertől decemberig van kereslet.

Keresett termék a vadhús Európában, ezért a magyar készítmények 90 százalékát (nagyjából 3500 tonnát) a külpiacokon értékesítik. Ennek a mennyiségnek körülbelül a felét Németországban, de jelentős felvevőpiac Olaszország is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadványa.

Alacsony szinten a hazai fogyasztás

A Magyarországon maradó vadhús nagyjából 40 százaléka kerül hazai kiskereskedelmi forgalomba. 60 százalékát a HORECA szektor (hotelek, éttermek, kávézók - a szerk.) vásárolja fel. Pedig a vadhúsnak lenne helye a magyar konyhákban, hiszen különleges ízélményt nyújthat a fogyasztóknak. Emellett a fogyasztásának kedvező élettani hatásai is lehetnek, mivel alacsony az energiatartalma, valamint kedvezőbb fehérje-, zsír- és mikroelem-tartalommal rendelkezik, mint a tenyésztett háziállatok húsa.

A vadhús tehát prémium terméknek számít, még annak ellenére is, hogy Magyarország vadászati nagyhatalomnak számít. Sajnos a húsfogyasztás tekintetében még mindig sereghajtók vagyunk európai viszonylatban, bár pozitív elmozdulás egyértelműen észrevehető. Jelenleg mindössze 30-40 dkg mennyiség fogy évente fejenként. Magyarországon elsősorban a nagyvadak húsa iránt jelentős a kereslet, közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Ezek közül is a vaddisznó fogy legjobban, talán ez a legkedveltebb pörkölt alapanyag is

- idézi Giczi Gergelyt, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettesét az Agrárszektor.

A trendek is kedvezhetnek a vadhúsnak

Hozzátette, az egészségtudatos életmód, valamint a különböző ételintoleranciák a korábbiaktól gyakoribbá válása miatt is előtérbe került a vegyszermentes, számottevő tápértékkel bíró élelmiszerek fogyasztása. Márpedig a vadhús egy ilyen alapanyag, hiszen az állat természetes környezetben növekszik, ennek megfelelően táplálkozik, és ez a húsa minőségére is nagyon jó hatással van.

Ráadásul ma már kikeveredtünk abból a kissé unalmas szemléletből, hogy a húst csak pörköltként vagy sültként lehet elkészíteni. Ezt nagyban elősegítette, hogy számtalan gasztronómiai csatorna érhető el online és a televízióban is, rengetegen blogolnak, amelyek igen népszerűek is, így az emberek bátrabban kezdtek el kísérletezni az ízekkel. A vadhúsok is jobban előtérbe kerültek, a grillkultúra térhódítása pedig újabb lökést adott. Nem beszélve arról, hogy a fogyasztói igények kielégítésére ma már számos kényelmi termék elérhető, így akár előre kockázott és csíkozott húsok, hússzeletek, hamburger vagy grillkolbász formájában is hozzájuthatunk a vadhoz

- mondta a szakember.