Elálló fülű kisbaba hason fekszik és örül
Fotó: Shutterstock

Komposztálható babaruhákat dob piacra a H&M

Újdonsággal jelentkezik májusban a H&M. Olyan babaruhákkal lepik meg a vásárlókat, amelyek használat után újrahasznosíthatók.

A 12 darabos, biopamut alapanyagú kollekcióban lesznek egyebek között takarók, sapkák, felsők és nadrágok. Áruk 4,99 dollártól 17,99 dollárig terjed majd, ami

átszámítva nagyjából 1700-6300 forint.

Kompromisszumok nélkül

Az új babaruhák száz százalékig biológiailag lebomlók, még a ruhák mintáihoz használt festék is

- mondta Abigail Kammerzell, a H&M fenntarthatóságért felelős amerikai részlegének vezetője.

Arra is figyeltek, hogy ne legyenek rajtuk gombok, vagy bármilyen fém. Ez azért fontos, hogy a ruhácskák valóban teljesen lebomlók legyenek, és akár az otthoni komposztgyűjtőben is végezhessék.

Az új kollekció megkapta a Cradle and Cradle minősítést, ami igazolja, hogy

a gyártás során nem használnak emberre és környezetre káros kémiai anyagokat, illetve kizárólag újrahasznosított vízzel és megújuló energiával dolgoznak.

Nyögi a bolygó

Ez az első komposztálható ruhakollekciónk

- hangsúlyozta Kammerzell.

Hozzátette, hogy a H&M-nek világszerte több mint négyezer üzlete van, ez lehetővé teszi, hogy változásokat kezdeményezzenek a divatiparban. Céljuk, hogy a fenntarthatósági törekvések élére álljanak, és tegyenek az ellen, hogy a ruhák a háztartási szemétbe kerüljenek.

Az úgynevezett fast fashion láncok– köztük a svéd H&M is - nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy világszerte tonnaszámra dobálják a használt ruhákat a szemétbe az emberek.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal becslése szerint 2018-ban csak az Egyesült Államokban

17 millió tonna textilhulladék került a szemétbe, ennek nagy része ruhanemű volt.

Ez a legutolsó elérhető adat. Az újrahasznosítás mértéke eközben mindössze 14,7 százalékos volt, ami 2,5 millió tonnának felel meg.

A H&M már korábban is tett lépéseket a textilhulladék csökkentése érdekében. 2013-ban globális ruhagyűjtő programot indítottak, és célul tűzték ki, hogy 2030-ra minden náluk kapható ruhanemű újrahasznosított vagy fenntarthatóan előállított alapanyagból készüljön.

Arról, hogy Áder János köztársasági elnökként arra buzdított, vegyünk kevesebb, de tartós vagy használt ruhát, itt lehet olvasni.