Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.

Mérföldkő

Fotó: media.daimler.com

Igazi mérföldkövet jelent a mai nap mind a magyar autógyártás, mind a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár jövője szempontjából: elindult az első hazai, tisztán elektromos meghajtású autó, a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártása – számolt be a Portfolio.

Ahhoz, hogy az EQB gyártása megvalósulhasson Magyarországon, mintegy 50 milliárd forintos beruházásra volt szükség Kecskeméten, amelyből akkori árfolyamon 35,5 milliárd forintot a Daimler állt, a fennmaradó 15 milliárd forintot pedig a magyar állam tette hozzá. Az új modell érkezése miatt a Mercedes-Benz egy karosszériaüzemet is épített Kecskeméten.

A modell mai bemutatóján Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kecskeméti üzem a világ egyik legmodernebb Mercedes-gyára. Hangsúlyozta, hogy nem egész tíz évvel a kecskeméti üzem indulása után eljutottak oda, hogy Magyarország történetében először tisztán elektromos meghajtású modell termelése indulhat el.

Nagy a verseny az e-autók gyártásáért

Fotó: media.daimler.com

A Portfolio szerint a most bemutatott Mercedes-Benz EQB jól mutatja, hogy a Daimler menedzsmentje hosszú távon tervez a kecskeméti üzemmel. A részben vagy teljesen elektromos autók a szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt egyre fontosabb szerepet kapnak majd a gyártók értékesítési flottáján belül.

A portál megjegyezte: a világban hatalmas harc folyik az egyes gyártóbázisok között azért, hogy ki állíthat elő tisztán elektromos autókat a jövőben.

Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője a Portfoliónak korábban nem árulta el, hogy várakozásaik szerint hány EQB készülhet Magyarországon jövőre, de azt elmondta, hogy szerinte nagyon sikeres modell lesz, amely iránt hatalmas kereslet mutatkozhat.

Hétüléses változat is lesz

Fotó: media.daimler.com

A Mercedes-Benz EQB Európában már a piaci bevezetés kezdetekor elérhető lesz többféle hajtáslánc különböző teljesítménnyel, első- és összkerékhajtással és akár 272 lóerő feletti teljesítménnyel is a gyártó ígérete szerint.

A hosszú tengelytávolság (2829 milliméter) különösen tágas és jól variálható belső teret biztosít, amelyben egy harmadik üléssor is helyet kaphat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz EQB elérhető lesz hétüléses változatban is. A csomagtér is kimondottan tágas: alaphelyzetben 495 vagy 465 (hét ülés esetén) literes, amelyet 1710 vagy 1620 literig lehet bővíteni.

Az EQB tölthető otthon vagy a nyilvános töltőállomásokon a fedélzeti töltő segítségével, akár 11 kW-tal is váltóáramról. Egyenáramú (DC) gyorstöltéssel pedig a töltés sebessége jelentős mértékben fokozható:

az akár 100 kw-os töltésnek köszönhetően mindössze 30 perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékra az akkumulátor.

Egy hónapja írtunk arról, hogy idén augusztusban több plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású új autót értékesítettek Európában, mint dízelest, amire még sosem volt példa. Itt arról írtunk, hogy mit mérlegeljünk e-autó vásárlásakor. Ebben a cikkben pedig arról olvashat, hogy előrejelzések szerint 2027-től már olcsóbban lehet az elektromos autókat előállítani, mint a hagyományos meghajtású járműveket.