Mercedes-Benz EQB

Ma megkezdték a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártását Kecskeméten. Ez az első tisztán elektromos meghajtású modell, amelyet Magyarországon gyártanak.


Mérföldkő

Igazi mérföldkövet jelent a mai nap mind a magyar autógyártás, mind a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár jövője szempontjából: elindult az első hazai, tisztán elektromos meghajtású autó, a Mercedes-Benz EQB sorozatgyártása – számolt be a Portfolio.

Ahhoz, hogy az EQB gyártása megvalósulhasson Magyarországon, mintegy 50 milliárd forintos beruházásra volt szükség Kecskeméten, amelyből akkori árfolyamon 35,5 milliárd forintot a Daimler állt, a fennmaradó 15 milliárd forintot pedig a magyar állam tette hozzá. Az új modell érkezése miatt a Mercedes-Benz egy karosszériaüzemet is épített Kecskeméten.

A modell mai bemutatóján Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kecskeméti üzem a világ egyik legmodernebb Mercedes-gyára. Hangsúlyozta, hogy nem egész tíz évvel a kecskeméti üzem indulása után eljutottak oda, hogy Magyarország történetében először tisztán elektromos meghajtású modell termelése indulhat el.

Mercedes-Benz EQB

Fotó: media.daimler.com

Nagy a verseny az e-autók gyártásáért

A Portfolio szerint a most bemutatott Mercedes-Benz EQB jól mutatja, hogy a Daimler menedzsmentje hosszú távon tervez a kecskeméti üzemmel. A részben vagy teljesen elektromos autók a szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt egyre fontosabb szerepet kapnak majd a gyártók értékesítési flottáján belül.

A portál megjegyezte: a világban hatalmas harc folyik az egyes gyártóbázisok között azért, hogy ki állíthat elő tisztán elektromos autókat a jövőben.

Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője a Portfoliónak korábban nem árulta el, hogy várakozásaik szerint hány EQB készülhet Magyarországon jövőre, de azt elmondta, hogy szerinte nagyon sikeres modell lesz, amely iránt hatalmas kereslet mutatkozhat.

Mercedes-Benz EQB

Fotó: media.daimler.com

Hétüléses változat is lesz

A Mercedes-Benz EQB Európában már a piaci bevezetés kezdetekor elérhető lesz többféle hajtáslánc különböző teljesítménnyel, első- és összkerékhajtással és akár 272 lóerő feletti teljesítménnyel is a gyártó ígérete szerint.

A hosszú tengelytávolság (2829 milliméter) különösen tágas és jól variálható belső teret biztosít, amelyben egy harmadik üléssor is helyet kaphat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Mercedes-Benz EQB elérhető lesz hétüléses változatban is. A csomagtér is kimondottan tágas: alaphelyzetben 495 vagy 465 (hét ülés esetén) literes, amelyet 1710 vagy 1620 literig lehet bővíteni.

Az EQB tölthető otthon vagy a nyilvános töltőállomásokon a fedélzeti töltő segítségével, akár 11 kW-tal is váltóáramról. Egyenáramú (DC) gyorstöltéssel pedig a töltés sebessége jelentős mértékben fokozható:

az akár 100 kw-os töltésnek köszönhetően mindössze 30 perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékra az akkumulátor.

Egy hónapja írtunk arról, hogy idén augusztusban több plug-in hibrid és tisztán elektromos meghajtású új autót értékesítettek Európában, mint dízelest, amire még sosem volt példa. Itt arról írtunk, hogy mit mérlegeljünk e-autó vásárlásakor. Ebben a cikkben pedig arról olvashat, hogy előrejelzések szerint 2027-től már olcsóbban lehet az elektromos autókat előállítani, mint a hagyományos meghajtású járműveket.

Mercedes-Benz EQB

Fotó: media.daimler.com


The Conversation

Friss

A Nagy pénzrablásból ismert jelmezes rablók egy okostelefont tartanak a kezükben, amelyen a Bella Ciao számot készülnek lejátszani
Fotó: Shutterstock

Összeállt a Netflix és a Spotify, mutatjuk az eredményt

A Spotify Technology zenei streaming platform bejelentette, hogy egy olyan lejátszási listával bővíti az applikációt, amelyen a Netflix összes saját hivatalos film- és sorozatzenéjét, illetve a produkciós vállalathoz köthető podcasteket is meghallgathatják a felhasználók.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Szürke blúzos fiatal lány munkavállaló meditál egy asztalnál, amin van egy laptop, egy füzet és egy toll,, nyugodt, kiegyensúlyozott a munkahelyén a négynapos munkahét miatt, zöld növények vannak a háttérben
Fotó: Shutterstock

Újabb vállalat állt át a négynapos munkahétre, nálunk mikor várható?

Az egyesült királyságbeli Atom Bank csatlakozott a négynapos munkarendre átálló cégekhez. A brit bank lépésének különlegessége, hogy az összes dolgozójára kiterjesztette a formabontó üzletpolitikát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A Baleár-tenger partján fekvő spanyol város, Valencia épületei és autói naplementében
Fotó: Shutterstock

A pokolba kívánják az amerikai bankokat a spanyol lakástulajdonosok

A pandémia alatt elképesztő mértékben nőtt az otthonukból kilakoltatott polgárok száma Spanyolországban. Az utcára került emberek az amerikai befektetőket okolják, akik több ezer ingatlant birtokolnak és kíméletlenül kitesznek mindenkit, aki nem fizet. Odáig fajultak a dolgok, hogy háborút indítottak a "karvalytőkések" ellen.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!