A TSMC tajvani félvezetőgyártó részvényei 2 százalékot erősödtek, miután bejelentette, hogy 100 milliárd dollárt csoportosít át új gyárak építésére és a meglévők bővítésére. A globális chiphiány megoldódni látszik.


Hónapok óta a csapból is az autógyárak, a számítógépgyárak, a telefongyárak, a mindenféle gyárak panasza folyik, mert égető szükségük lenne mikrochipekre a termékeik előállításához. A koronavírus hatására megnőtt az igény a szórakoztató elektronikai cikkekre, amelyek ugyancsak félvezetőkön alapulnak, így szépen megcsapolták a készleteket, aminek a levét főleg az autóipari vállalatok itták meg. Most már ott tartunk, hogy az összes érintett piaci szereplő bajban van.

Óriásvállalathoz óriásberuházás

A tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ egyik legnagyobb mikrochip gyártója, a Samsunggal karöltve ők felelősek a globális chipgyártás 80 százalékáért. Nemrégiben bejelentették, hogy a következő 3 évben összesen 100 milliárd dollárt invesztálnak a kapacitásuk növelésébe. Az már biztos, hogy az idei költségvetésükből 25-28 milliárd dollárt forgatnak vissza a magas szintű félvezetők fejlesztésére és gyártására. Bejelentésük nem sokkal azután jött, hogy az Intel is nyilvánosságra hozott egy 20 milliárd dolláros fejlesztési keretet.

A hírre máris 2-2,5 százalékot ugrott a tajvani cég részvényeinek árfolyama. A vállalat piaci kapitalizációja jelenleg 533 milliárd dollár. Vevőik között megtalálható egyebek között a Qualcomm és az Apple is.

Nagyobb növekedési időszak áll előttünk, ugyanis az elterjedő 5G hálózat és a nagyteljesítményű számítógépek egyre több és jobb chipeket kívánnak meg, így a következő években még nagyobb keresleti növekedésre számítunk

-írja közleményében a cég.

Hódító hadjárat

Az USA kormánya még Donald Trump hivatali ideje alatt elkezdett nyitni a fontos vállalatok irányába, ugyanis nem akarják, hogy Kína pole pozícióba kerüljön a kritikus iparágak ellátási láncaiban. Erre reagálva már tavaly májusban közölte a TSMC, hogy Arizonában egy 12 milliárdos gyárat fog felhúzni. A rivális Intel sem ül a babérjain: nemrég bejelentették, hogy ők is építenek gyárat Arizonában, mindjárt kettőt is.

A cégek tervei remek fogadtatásban részesültek, ugyanis a globális chiphiány az autógyárak után már az okostelefon- és laptopgyárakat, illetve egyéb elektrotechnikai gyártókat is nehéz helyzetbe sodorta, a tartalékok felélése a kritikus szintet közelíti.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!