A TSMC tajvani félvezetőgyártó részvényei 2 százalékot erősödtek, miután bejelentette, hogy 100 milliárd dollárt csoportosít át új gyárak építésére és a meglévők bővítésére. A globális chiphiány megoldódni látszik.


Hónapok óta a csapból is az autógyárak, a számítógépgyárak, a telefongyárak, a mindenféle gyárak panasza folyik, mert égető szükségük lenne mikrochipekre a termékeik előállításához. A koronavírus hatására megnőtt az igény a szórakoztató elektronikai cikkekre, amelyek ugyancsak félvezetőkön alapulnak, így szépen megcsapolták a készleteket, aminek a levét főleg az autóipari vállalatok itták meg. Most már ott tartunk, hogy az összes érintett piaci szereplő bajban van.

Óriásvállalathoz óriásberuházás

A tajvani TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a világ egyik legnagyobb mikrochip gyártója, a Samsunggal karöltve ők felelősek a globális chipgyártás 80 százalékáért. Nemrégiben bejelentették, hogy a következő 3 évben összesen 100 milliárd dollárt invesztálnak a kapacitásuk növelésébe. Az már biztos, hogy az idei költségvetésükből 25-28 milliárd dollárt forgatnak vissza a magas szintű félvezetők fejlesztésére és gyártására. Bejelentésük nem sokkal azután jött, hogy az Intel is nyilvánosságra hozott egy 20 milliárd dolláros fejlesztési keretet.

A hírre máris 2-2,5 százalékot ugrott a tajvani cég részvényeinek árfolyama. A vállalat piaci kapitalizációja jelenleg 533 milliárd dollár. Vevőik között megtalálható egyebek között a Qualcomm és az Apple is.

Nagyobb növekedési időszak áll előttünk, ugyanis az elterjedő 5G hálózat és a nagyteljesítményű számítógépek egyre több és jobb chipeket kívánnak meg, így a következő években még nagyobb keresleti növekedésre számítunk

-írja közleményében a cég.

Hódító hadjárat

Az USA kormánya még Donald Trump hivatali ideje alatt elkezdett nyitni a fontos vállalatok irányába, ugyanis nem akarják, hogy Kína pole pozícióba kerüljön a kritikus iparágak ellátási láncaiban. Erre reagálva már tavaly májusban közölte a TSMC, hogy Arizonában egy 12 milliárdos gyárat fog felhúzni. A rivális Intel sem ül a babérjain: nemrég bejelentették, hogy ők is építenek gyárat Arizonában, mindjárt kettőt is.

A cégek tervei remek fogadtatásban részesültek, ugyanis a globális chiphiány az autógyárak után már az okostelefon- és laptopgyárakat, illetve egyéb elektrotechnikai gyártókat is nehéz helyzetbe sodorta, a tartalékok felélése a kritikus szintet közelíti.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!