4 milliárd dolláros veszteségre számítanak az Apple szakemberei az apró alkatrész hiánya miatt. Aggodalomra semmi ok, a vállalat erre is felkészült.

A járvány hatására hatalmasat nőtt a kereslet a játékkonzolokra, a számítógépekre, az okostelefonokra és egyéb olyan elektronikai eszközökre, melyek működéséhez elengedhetetlenül fontos alkatrészek a mikrochipek. Egyik beszállító sem számított ilyen mértékű igényekre, így a világon számos vállalat, köztük autógyártók és számítógépgyártók is nehéz helyzetbe kerültek. Üzemeket kellett bezárni, szüneteltetni kellett a termelést, amik jelentős bevételkiesést eredményeztek, egyebek között Magyarországon is. Sokáig úgy tűnt, az Apple-t elkerüli ez a válság, nem így történt.

Brutális évkezdés

A világ legnagyobb okostelefon-gyártója az Apple, a globális piac 23,4 százalékát birtokolja. Az idei év első negyedévében 54 százalékos éves bevételnövekedést könyvelhetett el. Az iPhone mellett nagyon jó eladási számokat produkáltak az iPad és a Mac termékeik is.

A készülékek mellett a szolgáltatások is remekül teljesítettek. Az Apple Services az előző negyedévben közel 17 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek, amihez nagyjából 660 millió előfizető és 1 milliárd iPhone felhasználó társult. A cég összbevétele az idei első negyedévben megközelítette a 90 milliárd dollárt.

Felkészültek mindenre

Annak ellenére, hogy a meglévő és az új termékeik gyártása óriási mennyiségű félvezetőket igényelt, szinte semmi visszaesést nem tapasztaltak az eladásaikban. Sőt, a pandémia közepette új MacBook Pro, MacBook Air és Mac mini gépeket hoztak ki.

Az Apple vezérigazgatója szerint hamarosan őket is eléri a félvezető-hiány, ami leginkább az iPad és a Mac részlegeket fogja érinteni. Ebből természetesen az újonnan bemutatott gépek sem maradnak ki. A júniusban véget érő negyedévben 3-4 milliárd dolláros kiesésre számítanak.

Tim Cook annyit fűzött hozzá, hogy látták a piaci állapotokat, és felkészültek a helyzet kezelésére.

Nem mindenki ilyen szerencsés

A Goldman Sachs elemzése szerint a világon összesen 169 iparágat érintett negatívan a globális chiphiány.

A világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, a Samsung sem tudott 100 százalékosan megbirkózni a problémával, annak ellenére sem, hogy ők felelősek a félvezetők gyártásának hatalmas részéért. A hiány következtében többek között az új Galaxy Note szériájuk bevezetését el kell halasztaniuk.

Related Articles From Your Site
The Conversation

Friss

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Üzent a milliárdos űrhajós az önmagukban kételkedőknek

A Virgin Group milliárdos alapítója, Richard Branson szerint egészséges és teljesen emberi, ha valaki kételkedik magában. Ami igazán fontos, az az, hogy ne engedjük, hogy a félelmeink elnyomják az álmainkat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Redd on Unsplash

Felforgatná az időrabló online meetingek világát egy startup

A Katch nevet viselő informatikai startup négymillió dolláros befektetéshez jutott. A támogatók között megtalálhatók a Tumblr, a Pinterest, a Square és a Giphy nagyágyúi is.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!