A Huawei elnöke: a túlélésért küzdünk.
Fotó: Kenny Leys on Unsplash

Megdöbbentő bejelentést tett a Huawei elnöke: a túlélésért küzdenek

A Huawei idei első féléves bevételei 30 százalékkal alulmúlták a tavalyi eredményeket. Az amerikai szankcióktól megtépázott cég nehéz helyzetben van, de már készen van a következő ötéves terve, a vezetők pedig bizakodóan tekintenek a jövőre.A Huawei 2021 első félévében közel 50 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el. Ez első ránézésre jónak tűnik, viszont jócskán elmarad a tavalyi első féléves, 70 milliárd dolláros bevételtől. Bizakodásra adhat okot, hogy a cég 0,6 százalékponttal, 9,8 százalékra tudta növelni a haszonkulcsát, amely nagyrészt a hatékonyságnövelésének köszönhető. A cég tájékoztatása szerint az összteljesítmény összhangban van a korábbi előrejelzésekkel.

Eric Xu, a Huawei elnöke elmondta, hogy a vállalat kitűzte a stratégai céljait a következő öt évre, majd hozzátette:

A célunk a túlélés, méghozzá fenntartható módon.

Sok a kihívás

A Huawei üzleti tevékenysége jelenleg három részből tevődik össze: szolgáltató, vállalati és fogyasztói üzletág.

Éves összehasonlításban az alábbiak szerint alakultak a divíziók bevételei:

  • a fogyasztói részleg nagyjából 21 milliárd dollárral zárta a félévet, a tavalyi 40 milliárdhoz képest, a cég szerint a visszaesésért a Honor üzletág 2020-as, év végi értékesítési számainak csökkenése okolható.
  • Az 5G-t és egyéb távközlési infrastruktúrákat értékesítő szolgáltatói üzletágának első féléves bevétele 21,1 milliárd dollárra csökkent a 2020-ban elkönyvelt 24,6 milliárd dollárról. A Huawei sikeresen építi szolgáltatói üzletágát Kínán kívül is, viszont továbbra is az anyaországa jelenti a legnagyobb piacot, ahol igen nehezen halad az 5G rendszer kiépítése. Ez viszont az aktuális félév végére változni fog.
  • A vállalati részleg idei első féléves bevétele 6,6 milliárdra nőtt a tavalyi, azonos időszakban tapasztalt 5,6 milliárd dollárról. Ez főleg a külföldi terjeszkedésnek köszönhető, amelyet a Huawei az amerikai szankciók ellenére is sikeresen menedzsel.

Hatalmas csapás, amit túléltek

Az Egyesült Államok 2019-ben vezetett be szankciókat a Huawei ellen. A vállalat felkerült az „Entity List"-re, aminek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Google szolgáltatásokról is le kellett mondania. A legtöbb Android applikáció ezekre a fejlesztői szolgáltatásokra épül.

A Huawei-t eltiltották az Android operációs rendszertől is, de nemrégiben piacra dobta a saját szoftverét. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok. Mindenesetre úgy néz ki, hogy az egykor piacvezető telefongyártó hamarosan ismét magára találhat.

Ne hagyd ki!