A Huawei idei első féléves bevételei 30 százalékkal alulmúlták a tavalyi eredményeket. Az amerikai szankcióktól megtépázott cég nehéz helyzetben van, de már készen van a következő ötéves terve, a vezetők pedig bizakodóan tekintenek a jövőre.A Huawei 2021 első félévében közel 50 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el. Ez első ránézésre jónak tűnik, viszont jócskán elmarad a tavalyi első féléves, 70 milliárd dolláros bevételtől. Bizakodásra adhat okot, hogy a cég 0,6 százalékponttal, 9,8 százalékra tudta növelni a haszonkulcsát, amely nagyrészt a hatékonyságnövelésének köszönhető. A cég tájékoztatása szerint az összteljesítmény összhangban van a korábbi előrejelzésekkel.

Eric Xu, a Huawei elnöke elmondta, hogy a vállalat kitűzte a stratégai céljait a következő öt évre, majd hozzátette:

A célunk a túlélés, méghozzá fenntartható módon.

Sok a kihívás

A Huawei üzleti tevékenysége jelenleg három részből tevődik össze: szolgáltató, vállalati és fogyasztói üzletág.

Éves összehasonlításban az alábbiak szerint alakultak a divíziók bevételei:

  • a fogyasztói részleg nagyjából 21 milliárd dollárral zárta a félévet, a tavalyi 40 milliárdhoz képest, a cég szerint a visszaesésért a Honor üzletág 2020-as, év végi értékesítési számainak csökkenése okolható.
  • Az 5G-t és egyéb távközlési infrastruktúrákat értékesítő szolgáltatói üzletágának első féléves bevétele 21,1 milliárd dollárra csökkent a 2020-ban elkönyvelt 24,6 milliárd dollárról. A Huawei sikeresen építi szolgáltatói üzletágát Kínán kívül is, viszont továbbra is az anyaországa jelenti a legnagyobb piacot, ahol igen nehezen halad az 5G rendszer kiépítése. Ez viszont az aktuális félév végére változni fog.
  • A vállalati részleg idei első féléves bevétele 6,6 milliárdra nőtt a tavalyi, azonos időszakban tapasztalt 5,6 milliárd dollárról. Ez főleg a külföldi terjeszkedésnek köszönhető, amelyet a Huawei az amerikai szankciók ellenére is sikeresen menedzsel.

Hatalmas csapás, amit túléltek

Az Egyesült Államok 2019-ben vezetett be szankciókat a Huawei ellen. A vállalat felkerült az „Entity List"-re, aminek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Google szolgáltatásokról is le kellett mondania. A legtöbb Android applikáció ezekre a fejlesztői szolgáltatásokra épül.

A Huawei-t eltiltották az Android operációs rendszertől is, de nemrégiben piacra dobta a saját szoftverét. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok. Mindenesetre úgy néz ki, hogy az egykor piacvezető telefongyártó hamarosan ismét magára találhat.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!