A Harmónia a Huawei válasza az amerikai szankciókra
©_fla/123RF.COM

A Harmónia a Huawei válasza az amerikai szankciókra

A Huawei Technologies új operációs rendszere június 2-án érkezik a technológiai óriás készülékeire. A Harmony névre keresztelt rendszer fellendülést eredményezhet az amerikai szankcióktól megtépázott kínai vállalatnak-írja a Reuters.


Az Egyesült Államok 2019-ben vezetett be szankciókat a Huawei ellen. A vállalat felkerült az „Entity List"-re, aminek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Google szolgáltatásokról is le kellett mondania. A legtöbb Android applikáció ezekre a fejlesztői szolgáltatásokra épül. Az eredmény? Az akkori elsőszámú telefongyártó mára csak a hatodik helyet foglalja el, 4 százalékos globális piaci részesedéssel. A Harmony segítségével a vállalat most teljesen függetlenedhet az Android-tól.

Ez még kevés lesz

Az új operációs rendszer inkább amolyan felületi kezelés, mintsem mélyre hatoló megoldás. A Huawei ezzel a lépésével megkerüli az Androidot, viszont továbbra is nagy gondjai vannak a hardware-es utánpótlással. A szankciók következtében nem tudja kiszervezni a forráskomponensei, főleg mikrochipjei gyártását külső cégekhez. Ez valószínűleg nem fog változni a közeljövőben, ugyanis Joe Biden elnök is osztani látszik elődje, Donald Trump véleményérét, amely szerint a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Bizakodó jövőkép

A Huawei vezérigazgatója, Ren Zhengfei felszólította az alkalmazottjait, hogy „legyen bátorságuk vezetni a világot". Ezzel arra célzott, hogy olyan szoftverek kifejlesztésébe fogtak, melyek fölött nincs hatalma az Egyesült Államoknak. Hozzátette, a vállalat a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektet a nyílt forráskódú megközelítésre, és tengerentúli programozó szakembereket fog alkalmazni.

A Huawei tavalyi éves bevétele meghaladta a 138 milliárd dollárt. A cég azt nem részletezte, hogy a szoftver részlegük mennyivel járult hozzá ehhez az eredményhez. A szankciók mélyütésként érték a céget, de úgy néz ki, egyre közelebb kerül a vállalat a régi fényéhez. Egyebek között belépett az elektromos autók piacára is. Az új területek mellett most az okostelefon szegmensük is szárnyra kaphat.

Ne hagyd ki!