Óriási beruházások kezdődtek Debrecenben
Fotó: Shutterstock

Úgy kilőtt a magyar város ipara, hogy elviszi a paksi teljesítmény felét

Csupán a Debrecen Déli Gazdasági Övezetbe betelepülő cégek igényeinek kiszolgálására 740 megawattos áramkapacitást kell kialakítania a városnak. Ez nagyjából megegyezik a paksi atomerőmű kapacitásának a felével.


Óriási beruházások Debrecenben

95 milliárd forintból fejlesztheti a hajdúsági város önkormányzata a Déli Gazdasági Övezetét, a nagyok mellett kis- és középvállalkozó számára is. A beruházás egyebek között áramhálózat fejlesztését, a gázellátás kiépítését, a vízellátási és szennyvízelvezetési rendszer kapacitásbővítését, a csapadékvíz-elvezetés megoldását, egy új körforgalmi csomópont építését, valamint egyéb utak építését tartalmazza. A projekthez uniós és kormányzati forrásokat is igénybe vesz a város – írja a dehir.hu.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő a beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ipari parkba betelepülő cégek igényeihez mérten 740 megawattos elektromos áramkapacitást kell kialakítani. Összehasonlításként ez a paksi atomerőmű kapacitásának nagyjából a fele. A város polgármestere, Papp László szerint a befektetői érdeklődések alapján a terület 2025-re, vagy 2026-ra megtelhet, mivel jelenleg ötven lehetséges befektetővel folytatnak tárgyalásokat.

Öt év alatt több mint tízmilliárd forintot fordított a város állami, uniós és saját forrásból a Déli Gazdasági Övezet kialakítására. 600 hektáros területén három német cég, a Krones, a Deufol és a Vitesco Technologies üzeme már működik. Egyebek között az ipari parkban épül meg az ITK Holding nagyobb buszgyára és a Semcorp csarnoka is. A kínai vállalat 65 milliárd forintból hoz létre telephelyet, ezzel 440 munkahelyet teremtve. Ott épül meg a dél-koreai EcoPro BM gyára is 264 milliárd forintból. Az üzemben 631-en dolgoznak majd. A városvezetés szerint az újabb befektetők érkezésével a jövőben a Déli Gazdasági Övezetben tízezernél is többen dolgozhatnak majd.

Mindeközben halad a debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezet kialakítása is, ahová például a BMW érkezik.

Magyarország nagyhatalom ebben a szektorban, dől a pénz

Ebben cikkünkben írtunk róla korábban, hogy több ezer milliárd forint beruházást hajtanak végre az elektromos akkumulátorok gyártásával foglalkozó ipari cégek Magyarországon a napjainkban. Néhány nagyobb projektekben pedig Debrecen is jócskán érintett.

2025-re a harmadik legnagyobb elektromos akkumulátor-exportőrré válhat Magyarország az Európai Unióban Németország és Lengyelország után, azonban már most a tízedikek vagyunk a világranglistán.

A közelmúltban az ország 17 településén jelentek meg e-akkumulátor-beruházók. Ez a 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektet be az iparágba – igaz, ehhez nagyjából 308 milliárd forint állami támogatást is kapnak. A befektetés java, nagyjából 2500 milliárd forint, egyébként hat céghez köthető.

Kiugróan magas számok ezek egyebek között az ország teljes tőkebefektetéseihez képest is, hiszen a tavalyi rekordévben a szektorban összesen körülbelül 1886 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás.

Ne hagyd ki!