Egyre nagyobb idehaza az elektromos akkumulátorokat gyártó szektor
Fotó: Shutterstock

Magyarország nagyhatalom ebben a szektorban, dől a pénz

Több ezer milliárd forint beruházást hajtanak végre az elektromos akkumulátorok gyártásával foglalkozó ipari cégek Magyarországon a napjainkban. Hazánk már most a termék egyik legnagyobb exportőre, azonban hamarosan még előrébb léphet a gyártási volumenben.


Óriásivá nőtt az elektromos akkumulátorokat gyártó hazai szektor

2025-re a harmadik legnagyobb elektromos akkumulátor-exportőrré válhat Magyarország az Európai Unióban Németország és Lengyelország után, már most a tízedikek vagyunk a világranglistán – írja a 24.hu.

A közelmúltban az ország 17 településén jelentek meg e-akkumulátor-beruházók. Ez a 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektet be az iparágba – igaz, ehhez nagyjából 308 milliárd forint állami támogatást is kapnak. A befektetés java, nagyjából 2500 milliárd forint, egyébként hat céghez köthető.

Kiugróan magas számok ezek egyebek között az ország teljes tőkebefektetéseihez képest is, hiszen a tavalyi rekordévben a szektorban összesen körülbelül 1886 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás.

Túlnyomó többségben a keleti cégek

A legtöbbet a szektorba eddig a dél-koreai SK Innovation fektetett be, nagyjából ezer milliárd forintot három részletben, az elérhető adatok szerint (részben vissza nem térítendő) mintegy 95 milliárdos állami támogatással. Az iváncsai építkezésüket úgy is emlegetik, mint „minden idők legnagyobb zöldmezős beruházását”.

Továbbá Gödön ruház be a szintén dél-koreai Samsung SDI, mintegy 763 milliárd forint értékben, három lépésben, várhatóan csaknem 150 milliárd forintos állami támogatással.

Mellettük érdemes még említést tenni a legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries mintegy 270 milliárd forintos közös vállalkozásáról Nyergesújfalun, ahol egy akkumulátorszeparátor-gyár épülhet hamarosan. A Toray emellett 2014-ben felvásárolta az amerikai Zoltek Nyergesújfalun működő szénszálgyárát is.

Összesen csaknem 325 milliárd forintból (31 milliárd forint állami támogatással) akkumulátorgyárat épít Miskolcon a japán GS Yuasa is.

Említésre méltó még a nagyobb beruházások közül a szintén dél-koreai EcoPro BM 264 milliárd forint összértékű befektetése Debrecenben. Az ottani üzemükben a lítium akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával fognak foglalkozni.

A nagyok mellett a kisebb beruházások többségében az akkumulátorgyártást kiszolgáló létesítmények lesznek. Van, amelyik cég például elektrolitot fog gyártani, mások fóliákat, vagy éppen akkumulátor-alkatrészeket. Továbbá létesült már akkumulátorcellatöltő-gyár és újrahasznosító is az országban.

Tavaly év végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyik nyilatkozatábanemlítést tett arról, hogy egyeztetett a Bumchun, az Inzi Controls és a dél-koreai Solus Advanced Materials vállalatokkal is, amelyek szintén jó eséllyel beruházhatnak Magyarországon a közeljövőben.

Ne hagyd ki!