Tolvajok több millió euró értékű kelta érméket loptak el egy német múzeumból, miután a jelek szerint megzavarták a helyi telefon- és internetkapcsolatokat.

A manchingi múzeum alkalmazottai a napokban fedezték fel, hogy „feltörtek egy vitrint", és ellopták a 450 érméből álló gyűjteményt − közölte az AFP-vel a helyi rendőrség. A nyomozók nem közöltek további részleteket a rablás körülményeiről, de a helyi tisztviselők a telefon- és internetszolgáltatások megszakítását emelték ki.

Egész Manchingot lekapcsolták. A múzeum egy szigorúan őrzött hely. De a rendőrséggel minden kapcsolatot megszakítottak. Itt profik dolgoztak

− mondta Herbert Nerb polgármester a Sueddeutsche Zeitungnak.

A kincs eltűnése katasztrófa a bajor város számára. Az aranyérmék gyűjteménye a manchingi kelta és római múzeum legértékesebb kollekciója volt. Az 1999-ben felfedezett érmék az i. e. harmadik századból származnak, és a rendőrség szerint „több millió euró" értékűek.

A kelta kincs elvesztése katasztrófa. Történelmünk darabjaiként az aranyérmék pótolhatatlanok

− mondta Markus Blume bajor tudományos és művészeti miniszter a dpa német hírügynökségnek.

Az éremlopás csak a legutóbbi a Németországban elkövetett, nagy visszhangot kiváltó múzeumi rablások sorában. Egy másik numizmatikai rablás során 2017-ben a világ második legnagyobb aranyérméjének tartott „nagy juharlevelet" rabolták el Berlin tekintélyes Bode múzeumából.

A tolvajok 21 ékszert és más értéktárgyakat is elvittek a drezdai királyi palotában található Green Vault múzeumban 2019 novemberében végrehajtott éjszakai akcióban. A hatóságok szerint egy hírhedt bűnözői család tagjai követték el azt a rablást. Az ékszereknek, köztük egy gyémánttal kirakott markolattal ellátott kardnak és egy 49 karátos fehér gyémántot tartalmazó vállpántnak azóta sem bukkantak a nyomára. Jobb esetben maga a múzeum az „elrabló", ilyen műkincsekről itt írtunk. Nemrég Magyarországon is jelentős értékű leletekre bukkantak a régészek, erről itt és itt írtunk.

A biztosítási szakértők szerint a Green Vault zsákmánya 113,8 millió eurót (46,5 milliárd forintot) ér, a német média pedig a modern kori történelem legnagyobb műkincsrablásának nevezte.

Forrás: Guardian