A sárkányhalként is ismert ázsiai csontnyelvű hal a világ legértékesebb akváriumi hala. Egyetlen példányáért akár 93 millió forintot is megadnak a lelkes gyűjtők. Nézzük, mi indokolja a különleges hal csillagászati árát.


Szerencse, gazdagság, életmentés

A délkelet-ázsiai édesvizekben őshonos sárkányhal egészen a 20. század közepéig átlagos halnak számított, amit a helyiek előszeretettel fogyasztottak. Aztán 1967-ben minden megváltozott, amikor egy akvárium-kereskedő észak-malajziai utazásán meglátott egy csontnyelvűt az egyik halpiacon. A kalandor kalmárnak annyira megtetszett a különleges állat, hogy azonnal beszerzett egy élő példányt, amelyet hazavitt magával az otthoni akváriumába. A következő években futótűzként terjedt a sárkányhal híre, amely az 1980-as években Tajvanon is megjelent. Az emberek ekkorra már egész mítoszokat építettek a halak köré, ami egyenes úton vezetett ahhoz, hogy Ázsiában már szinte mindenki akart egy példányt saját otthonába a nemes jószágból. A szóbeszédek szerint a vörös és az arany példányok szerencsét és gazdagságot hoznak, és akár arra is képesek, hogy nemes egyszerűséggel kiugorjanak az akváriumukból, hogy megmentsék gazdájuk életét, ha az bajba kerülne. A hírverés óriási keresletnövekedéshez, így túlhalászáshoz vezetett, ami miatt drasztikusan csökkent a vadon élő csontnyelvű-populáció, ezzel egy időben pedig egekbe szökött a halfarmokon tenyésztett példányok ára.

Macsó hobbi

A '90-es évek közepén jelentek meg az első hivatalos csontnyelvű halfarmok, amelyek napjainkban már Délkelet-Ázsia minden tartományában megtalálhatók. A halak ára igen széles skálán mozog. Egy chilivörös példányt már 1400 dollárért is be lehet szerezni, egy úgynevezett smaragdzöld-szupervörös csontnyelvűért viszont alsó hangon 12 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 3,7 millió forintot kell fizetni. A legritkább és egyben legértékesebb sárkányhalak az albínók. 2009-ben például egyetlen fehér példányért 300 ezer dollárt, azaz körülbelül 93 millió forintot fizetett egy névtelen, magas rangú kínai kormánytisztviselő. A vásárlók túlnyomó többsége középosztálybeli kínai férfi, akik státuszszimbólumként tekintenek a jószágokra.

Pikkelyes divatikonok

Az elképesztően értékessé vált halak természetesen a bűnözők figyelmét is felkeltették. Manapság a halfarmok tulajdonosai vastag betonfalakkal, képzett kutyákkal és biztonsági őrökkel védik területeiket. Akkora rajongás övezi a halakat, hogy már a kozmetikai sebészet világába is begyűrűztek. Nem ritka, hogy szépészeti beavatkozásokat, például szememelést vagy állplasztikát végeznek a „deformáltabb" sárkányokon. A tulajdonosok arra sem sajnálják a pénzt, hogy gépkocsi-kíséretet biztosítsanak, ha el kell szállítani valahova a halakat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a veszélyeztetettnek minősített csontnyelvűeket a világ számos országában, például az USA-ban nem lehet legálisan beszerezni, már az országba való szállításuk is büntetőeljárást von maga után. Nem egy ember ment már börtönbe azért, mert fittyet hányt az említett törvényre.