A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók
Fotó:123RF

Tudod, mivel foglalkozik és miért fontos a Keler? Mutatjuk

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő Keler Központi Értéktár Zrt. az előző hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét - közölte a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését biztosító csoport.

Biztonság, átláthatóság

A társaság közleménye szerint az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer elindítása egy több éve tartó, átfogó program első szakaszának lezárása. Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler vezérigazgatója elmondta: a program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel hozzanak létre egy korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is, egyúttal biztosítja a Keler egységes, európai sztenderdek szerinti működését.

Az új rendszerrel megvalósult azoknak a szolgáltatásoknak a jelentős része, amelyeket a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé.

Jön a folytatás

Jövő év február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói - tájékoztattak. Akkortól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a Keler résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után, és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek - fűzték hozzá.

A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek, legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (úgynevezett OTC) ügyletekről vagy új kibocsátásokról.