A koronavírus-járvány az egész világon földbe döngölte a vendéglátóipari szektort. Bár egyes országokban, így a briteknél is a kormány komoly segélycsomagot biztosított a károsultaknak, soha nem látott veszteségek érték az ágazati szereplőket. A pandémia enyhülésével azonban újabb problémák jelentkeztek.

Mélyütés a nagyoknak

A koronavírus vendéglátóhelyek garmadáját semmisítette meg, de a túlélők helyzete sem irigylésre méltó. Az ágazati szereplők rengeteg bevételtől estek el a lezárások miatt, amit tovább ront a munkaerőhiány. Nagy-Britannia különösen nehéz helyzetben van, mert nagyon sok vendégmunkás nem tért vissza, részben a Brexit, részben a járvány miatt. Az 1979-ben alapított, az Egyesült Királyságban és Írországban üzemelő J D Wetherspoons kocsma- és szállodalánc példája remekül tükrözi az iparág aktuális helyzetét.

A Wetherspoons vendéglátóhelyei összesen 19 hétig voltak zárva. A vállalat friss pénzügyi jelentéséből kiderült, a kocsmalánc összbevétele 772,6 millió font (322,2 milliárd forint) volt, amely 38,8 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest. Viszont minden költséget levonva 154,7 millió fontos (65,5 milliárd forint) veszteséggel zárta az elmúlt 12 hónapot az egy évvel korábbi, 34,1 millió fonthoz képest. Ilyen veszteséges pénzügyi évet még soha nem tapasztalt a több mint 40 éves működése során.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a pandémia alatt öt százalékra csökkentett áfát a kormány 12,5 százalékra emelte, ami ellen rengeteg vállalkozás tiltakozik.Ettől függetlenül a Wetherspoons elnöke, miután drákóinak nevezte a korlátozásokat, bizakodó jövőképet vázolt fel. Főleg azért, mert egyelőre nem várhatók további lezárások.

Fokozódó problémák

Ahogy a korlátozásokat fokozatosan feloldották, úgy próbálta a Wetherspoons is visszacsábítani az elbocsátott munkavállalóit. A nagyobb városokban nem ütközött komolyabb akadályokba, de a nyugati, kevésbé frekventált területeken továbbra is hiány van. A pandémia alatt hozzávetőlegesen 29 ezer embert foglalkoztatott a cég, ez a szám szeptemberre 42 ezerre duzzadt.

A munkaerőhiány mértékét jelzi, hogy a portfolio.hu cikke szerint a hosszú lezárás miatt ma a brit vendéglátóipari cégek fele azt mondja, hogy a korábbi munkavállalóiknak legfeljebb az 50 százaléka tér vissza. Sokan a válság miatt kénytelenek voltak más munkakörben elhelyezkedni, most pedig nehéz őket visszacsábítani.

A másik ok a Brexit: korábban rengeteg uniós állampolgár dolgozott a brit vendéglátásban, azonban idén januártól csak szigorúbb feltételek mellett kaphatnak munkavállalási engedélyt azok, akik ott helyezkednének el, nem jár automatikusan a szabad munkavállalás. Ez a 2020 előtt az országba érkezetteket nem érinti, de friss munkaerőt nehezebb toborozni az EU-ból. Nem csak a szállodák, pubok és éttermek személyzete hiányozhat, a Guardian cikke szerint a biztonsági őrökből is hiány lehet a vendéglátóhelyeken és a nagy fesztiválokon, attól tartanak, hogy a szükséges helyek 60 százalékát sikerül csak betölteni.

Magyarok a szigeten

Az elmúlt években vélhetően a Brexit hatására a magyarok rohama is csökkent az Egyesült Királyság felé. A KSH pozitív folyamatokat mutatott ki 2020-ra, a statisztika szerint többen tértek haza, mint ahányan elmentek Magyarországról. A brit belügyminisztérium friss adatai szerint eddig több mint 140 ezer magyar állampolgár folyamodott letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

Benzinmizéria

Az utóbbi napokban tele volt a sajtó azzal, hogy Nagy-Britanniában hosszú autósorok alakultak ki a benzinkutaknál, miután a sofőrhiány okozta logisztikai fennakadások ellátási problémákat okoztak. Legalább százezer kamionsofőr hiányzik a brit áruszállítási szektorból, főként azért, mert a Brexit miatt rengeteg uniós munkavállaló hagyta el a szigetországot. A sofőrhiány azonban Európa-szerte, így Magyarországon is kimutatható. Erről részletesen ITT írtunk.