Fotó: Shutterstock
Tudod, honnan jön a mirelit szavunk? Erre figyelj, ha ilyen ételt eszel
2022-01-25
Egy csokorba szedte az Agroinform.hu a legfontosabb információkat, amelyeket a fagyasztott élelmiszerekről tudni érdemes. Az írásból szemezgettünk.
Európában először Magyarországon lehetett fagyasztott élelmiszereket vásárolni. 1943-ban Diószegen (ma már Szlovákiához tartozik) kezdtek ilyen termékeket gyártani Frigelite néven. Később Csepelen létesített gyorsfagyasztó üzemet a Mezőgazdasági Ipari Rt. Tőlük származik a mirelit szavunk, ami a „Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke” azaz Mirelite márkanévből keletkezett – írja az Agroinform.
Az élelmiszeriparban alkalmazott gyorsfagyasztás, vagy sokkoló fagyasztás jelentős eltér az otthoni fagyasztók működési elvétől. Ipari szinten ugyanis a lehető legkíméletesebben fagyasztják le a termékeket. Ebben az esetben a sejtekben tárolt víz nagyon gyorsan, csupán néhány perc alatt mínusz 18-22 fokra fagy. Ezért kisméretű jégkristályok keletkeznek a sejtekben, amelyek nem sértik fel a szerkezetüket. Ez az oka annak, hogy nem károsodnak a gyorsfagyasztott termékek a fagyasztás során. Az eljárás alatt ráadásul semmilyen adalékanyag nem kerül a termékbe.
A felengedett áru is megőrzi az eredeti formáját, nem ereszt levet, megmarad a színe, az íze, valamint a vitamintartalma sem csökken.
A portál listába szedte azokat a tényezőket, ami a mirelit zöldségek és gyümölcsök vásárlása mellett szólhat. Ezek szerint:
Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, ha gyorsfagyasztott terméket vásárolunk az üzletekben: