Sok előnye van a gyorsfagyasztott termékeknek
Fotó: Shutterstock

Tudod, honnan jön a mirelit szavunk? Erre figyelj, ha ilyen ételt eszel

Egy csokorba szedte az Agroinform.hu a legfontosabb információkat, amelyeket a fagyasztott élelmiszerekről tudni érdemes. Az írásból szemezgettünk.Régóta alkalmazzák a gyorsfagyasztást hazánkban

Európában először Magyarországon lehetett fagyasztott élelmiszereket vásárolni. 1943-ban Diószegen (ma már Szlovákiához tartozik) kezdtek ilyen termékeket gyártani Frigelite néven. Később Csepelen létesített gyorsfagyasztó üzemet a Mezőgazdasági Ipari Rt. Tőlük származik a mirelit szavunk, ami a „Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke” azaz Mirelite márkanévből keletkezett – írja az Agroinform.

Az élelmiszeriparban alkalmazott gyorsfagyasztás, vagy sokkoló fagyasztás jelentős eltér az otthoni fagyasztók működési elvétől. Ipari szinten ugyanis a lehető legkíméletesebben fagyasztják le a termékeket. Ebben az esetben a sejtekben tárolt víz nagyon gyorsan, csupán néhány perc alatt mínusz 18-22 fokra fagy. Ezért kisméretű jégkristályok keletkeznek a sejtekben, amelyek nem sértik fel a szerkezetüket. Ez az oka annak, hogy nem károsodnak a gyorsfagyasztott termékek a fagyasztás során. Az eljárás alatt ráadásul semmilyen adalékanyag nem kerül a termékbe.

A felengedett áru is megőrzi az eredeti formáját, nem ereszt levet, megmarad a színe, az íze, valamint a vitamintartalma sem csökken.

A gyorsfagyasztás egyéb előnyei

A portál listába szedte azokat a tényezőket, ami a mirelit zöldségek és gyümölcsök vásárlása mellett szólhat. Ezek szerint:

  • Érettebben szedik le és fagyasztják a gyümölcsöket és a zöldségeket. A messziről érkező termékeket azonban azért, hogy bírják a szállítást, éretlenebb állapotban takarítják be.
  • A leszedésüket követő gyors fagyasztás eredményeként kevésbé csökken a vitamin-tartalmuk.
  • Nem érintkeznek tartósítószerekkel.
  • Biztonságosak, mivel a feldolgozásuk alatt a hőkezelés elpusztítja az esetleges baktériumokat.

Erre figyeljünk, ha mirelit terméket vásárolunk

Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, ha gyorsfagyasztott terméket vásárolunk az üzletekben:

  • Azért, hogy kisebb valószínűséggel engedjen ki a termék mire hazaérünk az üzletből, az árut a vásárlás végén helyezzük a fagyasztóból a kosarunkba.
  • Ne vásároljunk olvadtnak tűnő terméket.
  • Ne vegyük akkor sem meg a mirelit árut, ha megtapintva egybefagyott tömböt érzünk. Ez azt jelezheti, hogy a termék korábban kiolvadt, majd újra megfagyott.
  • Ha pedig kiolvadt, érdemes mielőbb felhasználni és nem visszafagyasztani.

Ne hagyd ki!