Az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok életét megkönnyítő döntéseket hozott a kormány.


A döntések között szerepel, hogy a köznevelési törvény módosításával előírják az intézményvezetőknek a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásának megszervezését. Ez azt jelenti, hogy a feladat felelőse egyebek mellett segíthet egy óvodában a vércukorszint-mérésben, az inzulin beadásában, és külön odafigyel majd a diabéteszes gyerekek étkezésére. Akik önként részt vállalnak ebben a feladatban, pluszjuttatást kapnak - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a közösségi oldalán közzétett videóban.

Átalakítják az étkezési szabályokat, hogy a diabéteszes gyermekek igényeinek is megfeleljenek, így a kicsik akkor ehessenek, amikor enniük kell. Figyelemmel kísérik a közétkeztetésben kapott étel szénhidrátmennyiségét, biztosítják a szülők által bevitt ételek megfelelő tárolását, melegítését, illetve hűtését.

A pedagógusok, a sportolásban részt vevő szakemberek számára szakirányú képzéseket indítanak. A nyári Erzsébet-táborokban megszervezik, hogy minden turnusban biztonságosan fogadhassanak diabéteszes gyerekeket.

1-es és 2-es típusú diabétesz 

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. A betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő. Az autoimmun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, azonban megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek.

Az 1-es típusú diabéteszAz 1-es típusú diabétesz, szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusúval, nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet, hanem autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!