Az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok életét megkönnyítő döntéseket hozott a kormány.


A döntések között szerepel, hogy a köznevelési törvény módosításával előírják az intézményvezetőknek a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásának megszervezését. Ez azt jelenti, hogy a feladat felelőse egyebek mellett segíthet egy óvodában a vércukorszint-mérésben, az inzulin beadásában, és külön odafigyel majd a diabéteszes gyerekek étkezésére. Akik önként részt vállalnak ebben a feladatban, pluszjuttatást kapnak - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a közösségi oldalán közzétett videóban.

Átalakítják az étkezési szabályokat, hogy a diabéteszes gyermekek igényeinek is megfeleljenek, így a kicsik akkor ehessenek, amikor enniük kell. Figyelemmel kísérik a közétkeztetésben kapott étel szénhidrátmennyiségét, biztosítják a szülők által bevitt ételek megfelelő tárolását, melegítését, illetve hűtését.

A pedagógusok, a sportolásban részt vevő szakemberek számára szakirányú képzéseket indítanak. A nyári Erzsébet-táborokban megszervezik, hogy minden turnusban biztonságosan fogadhassanak diabéteszes gyerekeket.

1-es és 2-es típusú diabétesz 

Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben. A betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő. Az autoimmun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, azonban megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek.

Az 1-es típusú diabéteszAz 1-es típusú diabétesz, szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusúval, nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet, hanem autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: credobus.hu

Így néz ki az új hazai csuklós busz – Mutatjuk a fotókat!

Újra van magyarországi gyártású csuklós autóbusz. Könnyű, így keveset fogyaszt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Újabb terhet kaptak a vendéglősök, de ez még jól is elsülhet

November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!