Hozzávalók

  • 1 kg liszt;
  • 3 tojás;
  • 1 kiskanál só;
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor;
  • 1 csomag sütőpor;
  • tej (amennyit felvesz);
  • ásványvíz/szódavíz;
  • zsír/olaj a sütéshez.

Elkészítése

Nulladik lépésként az Agroinform szerint fontos, hogy a bodzavirágot tiszta helyről, azaz ne út mellől vagy más szennyeződéseknek kitett terepről szedjünk. Továbbá a virágokat tilos megmosni az előkészületek folyamán, hiszen azzal egyúttal az értékes virágport is lemosnánk róluk.

A palacsintatésztában sült bodzavirág receptjénél további alapszabály, hogy a szokványos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. Ehhez a hozzávalókat keverjük csomómentesre habverővel, és legyen annyira testes, hogy a virágokat szépen be tudja majd vonni.

Ezután a virágokat száruknál fogva óvatosan mártsuk bele a tésztába úgy, hogy minden része bevonódjon, de a szár kívül maradjon. Ekkor jöhet a lecsepegtetés, amely azért fontos, hogy a sült tésztán túl a bodza karakteres ízét is kiérezzük majd. Végül forró zsiradékban süssük ki őket aranybarnára úgy, hogy süljön át a virág közepe is. Ezt követően papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges zsiradékot, majd ízlés szerint ízesítsük fahéjas porcukorral.