A kutatás szerint a 15–39 évesek többsége ritkán eszik gyors- vagy hagyományos éttermi ételeket. Közülük a relatíve nagy gyorskaja fogyasztók a 15 és 17 év közöttiek. Divatba jött az otthoni főzés, a legaktívabb szakácsok a 25–29 évesek (88 százalék), de még a legfiatalabbak (15–17 évesek) közül is közel minden második rendszeresen főz otthon. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy napi szinten főzni ebben a legfiatalabb korcsoportban csak igen kevesen szoktak, míg a többi korcsoportban ez az arány 38-40 százalék körül mozog.
A felmérésből kiderült, hogy a fiatalok 90 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem látogat hagyományos éttermeket. A nők még kevésbé járnak étterembe, mint a férfiak (12 százalék). A gyorséttermi étkezéshez hasonlóan a házhoz rendelt ételek is kevésbé elterjedtek: a fiatalok kétharmada ritkán, 15 százalékuk soha nem rendel házhoz ételt. Ugyanakkor heti rendszerességgel főként a városokban, a fővárosban (20-20 százalék), valamint a megyei jogú városokban (26 százalék) rendelnek ételt - mutatja be a felmérést a Világgazdaság.
Egy másik kutatás, a K&H Bank felmérése pedig arra világít rá, hogy a magyar felnőtt fiatalok 42 százaléka még mindig a szüleivel él. Az érintett csoportnak az 59 százaléka tervezi az elköltözést valamikor a jövőben, de ez jelenleg nem prioritás. Ugyanakkor 33 százalékuk mondta azt, hogy mielőbb távozna a mamahotelből. Az arányuk emelkedett a múlt év harmadik negyedévében mért 27 százalékról és emelkedést jelent a 2023 végén feljegyzett 26 százalékhoz képest is. A felmérés 2012 vége óta íródó történetében a 33 százalék viszonylag magas értéknek számít.
Olvasd el ezt is!