A Bloomberg értesülései alapján 5 millió dollár váltságdíjat fizetett a Colonial a kelet-európai DarkSide hackercsoportnak. Nem álltak le, megtámadták a Toshiba-t is.

Múlt héten egy hackercsoport ransomware támadást indított a Colonial Pipeline vállalat ellen. A cég egy közel 9 ezer kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet, amin keresztül különböző finomított kőolaj-származékot szállít amerika déli és keleti parti államaiba. A hackereknek köszönhetően szinte az egész vezetékrendszer működése lebénult, ami jelentős üzemanyaghiányt eredményezett az érintett államokban. Mint kiderült, a hírhedt DarkSide csapat áll a támadás mögött. Az FBI figyelmeztette a Colonial-t, ne fizessen váltságdíjat a bűnözőknek, mert csak olaj lesz a tűzre. Igazuk volt.

​Beadták a derekukat

A Colonial eleinte makacsul elutasította a hackerek követelését, de a Bloombergnek egy anonimitást kérő, kormányközeli bennfentes elmondta, a vállalat végül 5 millió dollárt fizetett az elkövetőknek a rendszer helyreállításáért cserébe. Méghozzá kriptovalutában, így szinte lehetetlen beazonosítani az elkövetőket. A Colonial működése végül 6 nap után helyreállt.

Kiderült, az oroszországi székhelyű DarkSide csapat követte el a támadást. Washingtonban felmerült, hogy Oroszország támogatja a számos károkozásért felelős csapatot, de a hackerek nemrég kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint teljesen függetlenek a politikától, és az egyetlen céljuk a pénzszerzés.

​Nincs pihenés

A hackerek itt nem álltak le. A Toshiba-ról köztudott, manapság csak árnyéka régi önmagának. Számos pénzügyi és számviteli botrány szabdalta a vállalat hírnevét az elmúlt években, arról nem is beszélve, hogy csúfosan elbukott az amerikai nukleáris üzletáguk, ráadásul a chipgyártó részlegüket is eladták. A gondokra a DarkSide is rátett egy lapáttal.

A Toshiba nemrég arról számolt be, hogy hackertámadás érte a vállalatot, ami mögött valószínűleg a Colonial Pipeline-t megbénító csapat áll. A cég hozzátette, nem okoztak komolyabb károkat a bűnözők. Körülbelül 740 gigabájtnyi adatot loptak el és titkosítottak le, ezek főleg személyes adatokat tartalmaznak.

Takashi Yoshikawa kiberbűnözési szakértő arról beszélt, hogy körülbelül harminc hackercsoport alkotja a DarkSide csapatát, akik folyamatosan ransomware módszerekkel támadják a világ legkülönbözőbb vállalatait. Ezt azt jelenti, hogy feltörik a cég belső hálózatát, és a lehető legtöbb adatot ellopják és letitkosítják. Ha a vállalat nem fizeti ki a követelt váltságdíjat, akkor az ellopott adatokat nyilvánosságra hozzák. Nos, a Toshiba-nál sikerrel jártak, de valószínűleg nem belőlük fognak meggazdagodni.

​Lesz még ilyen

A szakember szerint a megnövekedett, sikeres akciók hátterében - kis túlzással - a koronavírus áll. Sok home office-ban dolgozó alkalmazott hozzáfér a vállalatok belső adataihoz, ez viszont komoly biztonsági kockázatot jelent, amit a hackerek könnyedén kihasználnak.

Nemrég Írország számolt be arról, hogy egy ransomware támadás megbénította az egészségügyi rendszerüket, egyelőre még nem tudni ki a felelős.

Egy másik hírhedt csoport, a REvil pedig az Apple-t és az Acer-t "örvendeztette" meg az elmúlt hetekben egy-egy támadással.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!