A Bloomberg értesülései alapján 5 millió dollár váltságdíjat fizetett a Colonial a kelet-európai DarkSide hackercsoportnak. Nem álltak le, megtámadták a Toshiba-t is.

Múlt héten egy hackercsoport ransomware támadást indított a Colonial Pipeline vállalat ellen. A cég egy közel 9 ezer kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet, amin keresztül különböző finomított kőolaj-származékot szállít amerika déli és keleti parti államaiba. A hackereknek köszönhetően szinte az egész vezetékrendszer működése lebénult, ami jelentős üzemanyaghiányt eredményezett az érintett államokban. Mint kiderült, a hírhedt DarkSide csapat áll a támadás mögött. Az FBI figyelmeztette a Colonial-t, ne fizessen váltságdíjat a bűnözőknek, mert csak olaj lesz a tűzre. Igazuk volt.

​Beadták a derekukat

A Colonial eleinte makacsul elutasította a hackerek követelését, de a Bloombergnek egy anonimitást kérő, kormányközeli bennfentes elmondta, a vállalat végül 5 millió dollárt fizetett az elkövetőknek a rendszer helyreállításáért cserébe. Méghozzá kriptovalutában, így szinte lehetetlen beazonosítani az elkövetőket. A Colonial működése végül 6 nap után helyreállt.

Kiderült, az oroszországi székhelyű DarkSide csapat követte el a támadást. Washingtonban felmerült, hogy Oroszország támogatja a számos károkozásért felelős csapatot, de a hackerek nemrég kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint teljesen függetlenek a politikától, és az egyetlen céljuk a pénzszerzés.

​Nincs pihenés

A hackerek itt nem álltak le. A Toshiba-ról köztudott, manapság csak árnyéka régi önmagának. Számos pénzügyi és számviteli botrány szabdalta a vállalat hírnevét az elmúlt években, arról nem is beszélve, hogy csúfosan elbukott az amerikai nukleáris üzletáguk, ráadásul a chipgyártó részlegüket is eladták. A gondokra a DarkSide is rátett egy lapáttal.

A Toshiba nemrég arról számolt be, hogy hackertámadás érte a vállalatot, ami mögött valószínűleg a Colonial Pipeline-t megbénító csapat áll. A cég hozzátette, nem okoztak komolyabb károkat a bűnözők. Körülbelül 740 gigabájtnyi adatot loptak el és titkosítottak le, ezek főleg személyes adatokat tartalmaznak.

Takashi Yoshikawa kiberbűnözési szakértő arról beszélt, hogy körülbelül harminc hackercsoport alkotja a DarkSide csapatát, akik folyamatosan ransomware módszerekkel támadják a világ legkülönbözőbb vállalatait. Ezt azt jelenti, hogy feltörik a cég belső hálózatát, és a lehető legtöbb adatot ellopják és letitkosítják. Ha a vállalat nem fizeti ki a követelt váltságdíjat, akkor az ellopott adatokat nyilvánosságra hozzák. Nos, a Toshiba-nál sikerrel jártak, de valószínűleg nem belőlük fognak meggazdagodni.

​Lesz még ilyen

A szakember szerint a megnövekedett, sikeres akciók hátterében - kis túlzással - a koronavírus áll. Sok home office-ban dolgozó alkalmazott hozzáfér a vállalatok belső adataihoz, ez viszont komoly biztonsági kockázatot jelent, amit a hackerek könnyedén kihasználnak.

Nemrég Írország számolt be arról, hogy egy ransomware támadás megbénította az egészségügyi rendszerüket, egyelőre még nem tudni ki a felelős.

Egy másik hírhedt csoport, a REvil pedig az Apple-t és az Acer-t "örvendeztette" meg az elmúlt hetekben egy-egy támadással.

The Conversation

Friss

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Lehet, hogy büdös, de jól fizet a kukabúvárkodás

Míg a legtöbb ember sportol vagy zenél a szabadidejében, addig a New York-ban élő Sheffield házaspár járja a környéket, és szemetesekre vadászik. Az érdekes hobbi havonta 900 ezer forintot hoz a házaspárnak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!