Az idén több megbetegedést is jelentettek a Nébih szakemberei
Fotó: Shutterstock

Tarol a madárinfluenza, ezúttal százezer szárnyast kell leölni

Újabb madárinfluenza-kitöréseket jelentett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A megyékben megkezdték az érintett állományok felszámolását. Több mint százezer szárnyas vesztét okozza most a megbetegedés.


Újabb H5N1-fertőzést azonosítottak

Egy több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban vették észre a napokban a gazdák, hogy megemelkedett a szárnyasok elhullásának az aránya. Emellett idegrendszeri tüneteket is tapasztaltak az állatoknál a Bács-Kiskun megyei Rémen található gazdaságban. Továbbá hasonló jeleket figyeltek meg egy nagyjából 3 ezer tenyészludat tartó telepen is a Csongrád-Csanád megyei Szentesen. A Nébih szakemberei mindkét esetben kimutatták a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét – írja a Hivatal közleménye.

Az állományok felszámolása megkezdődött. A szóban forgó gazdaságok körül 3 km sugarú védőkörzeteket, valamint 10 km sugarú megfigyelési körzeteket is kijelöltek, valamint kibővítették a korábbi felügyeleti körzeteket is. Az említett területeken további vizsgálatokat indítottak, valamint életbe léptek az állatmozgatási és járványvédelmi korlátozások.

Kiemelt jelentőségű többek között az állattartó telepek jármű-és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak

- írja a közlemény.

Korábban is voltak megbetegedések

Április második felében egy-egy hízólúdállományban a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson, valamint egy tenyésztyúktelepen Nagybánhegyesen figyeltek fel a fentebb említett tünetekre a helyi gazdálkodók. Emellett a Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken egy húshasznú ludakat tartó gazdaságban is gyakoribbá vált a madarak elhullása. A Nébih ezekben az esetekben is kimutatta a magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét. Azok a megbetegedések összesen 65 ezer szárnyast érintettek, az állományokat felszámolták.

Április közepén pedig egy kiskunmajsai lúdtelepen ütötte fel ismét a fejét a vírus. Abban a gazdaságban is megemelkedett a 3500 hízóludat számláló állományban az elhullások száma, valamint idegrendszeri tünetek is jelentkeztek a baromfiknál. Az állományt már a gyanú alapján felszámolták, valamint a 3 km-es körzeten belül található többi állományt is megsemmisítették. Továbbá kijelölték a 3 km sugarú védelmi zónát, valamint a 10 km-es megfigyelési körzetet is.

Arról pedig január végén számoltunk be, hogy egy 121 ezer tojótyúkot számláló gazdaságban mutatta ki a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét a Nébih, szintén Bács-Kiskun megyében. A megbetegedés a teljes állomány végét jelentette.


Ne hagyd ki!