Már három megyében van jelen a vírus
Fotó: Shutterstock

Újabb megyékben ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Két újabb megyében jelent meg ismét a magas patogenitású madárinfluenza vírus, ezért több tízezres baromfiállományokat kellett felszámolniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek. Emellett néhány napja Bács-Kiskun megyében is tovább terjedt a betegség.


Újabb madárinfluenza megbetegedések

Egy-egy hízólúdállományban a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson, valamint egy tenyésztyúktelepen Nagybánhegyesen figyeltek fel arra a helyi gazdálkodók a napokban, hogy jelentősen megemelkedett a baromfik elhullásának aránya. Emellett a Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken egy húshasznú ludakat tartó gazdaságban is gyakoribbá vált a madarak elhullása, valamint idegrendszeri tünetek is jelentkeztek az állatoknál. A Nébih szakemberei minden esetben kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét – írja közleményében a Hivatal.

Az újabb megbetegedések összesen 65 ezer szárnyast érintenek, az állományok felszámolása megkezdődött. A szóban forgó gazdaságok körül emellett 3 km sugarú védőkörzeteket, valamint 10 km sugarú megfigyelési körzeteket is kijelöltek - Csongrád-Csanád megyében azonban még ezeket a felügyeleti körzeteket is kibővítették. Az említett területeken további vizsgálatokat indítottak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások is. Az újabb fertőzésekről az országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországokat. Az említett térségeket ezen a linken lehet megtekinteni.

A Nébih továbbá felhívja rá a figyelmet, hogy az ország magasabb kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

A madárinfluenzával kapcsolatos fejleményekről a Nébih oldalán ITT lehet tájékozódni.

Néhány napja Bács-Kiskun megyében is felbukkant a vírus

Egy hete írtunk róla, hogy egy kiskunmajsai lúdtelepen ütötte fel ismét a fejét a madárinfluenza. Abban a gazdaságban is arra figyeltek fel, hogy megemelkedett a 3500 hízóludat számláló állományban az elhullások száma, valamint idegrendszeri tünetek is jelentkeztek a baromfiknál. A Nébih laboratóriumában akkor is a vírus H5N1 altípusát mutatták ki.

A baromfiállományt már a gyanú alapján felszámolták az állategészségügyi szakemberek, valamint a 3 km-es körzeten belül található többi állományt is megsemmisítették. Továbbá kijelölték a 3 km sugarú védelmi zónát, valamint a 10 km-es megfigyelési körzetet is.

Idén már korábban is voltak megbetegedések

Arról pedig január végén számoltunk be, hogy egy több mint százezer tojótyúkot számláló gazdaságban mutatta ki a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét a Nébih, szintén Bács-Kiskun megyében. Akkor egy kunszállási telepen a tojástermelés visszaesésére és az állatok egyre nagyobb számú elhullása figyeltek fel a gazdák. A 121 ezer egyedet számláló tojótyúkállomány teljes egészét felszámolták.

Ne hagyd ki!