Az előző években - 2023-at leszámítva - egyáltalán nem voltak spórolósak a magyarok, ha a húsvéti sonkáról volt szó. De tavaly is több mint 20 milliárd forintot költöttek sonkákra és füstölthúsokra a húsvét időszakában.
Nagyon keresett a húsvéti sonka
Több mint 21 milliárd forintot költöttek a magyarok tavaly a március–áprilisi időszakban húsvéti húskészítményekre, illetve sonkákra a GfK Piackutató Intézet adatai alapján. Összesen 6800 tonna sonka fogyott az említett időszakban, vagyis az átlagos éves kereslet kicsivel több, mint 40 százaléka. Így az átlagokat alapul véve elmondható, hogy egy háztartás mintegy 2,3 kg ilyen terméket vásárolt valamivel több mint 3100 forintos kilónkénti áron.
Múlt évben - köszönhetően a rekordméretű inflációnak, ezen belül is az élelmiszer-inflációnak - nagy általánosságban a fogyasztás sajnos a gyengébb minőségű termékek irányába tolódott. Mi nagyon reménykedünk, hogy ez a húsvéti asztalnál nem lesz megfigyelhető
– nyilatkozta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az InfoRádióban.
Bajban a hazai sertéságazat
Egyébként a hazai sertéságazatot nem csupán a nemzetgazdasági nehézséges sújtják. 2018 óta komoly probléma az afrikai sertéspestis (asp) terjedése is. Igaz, Magyarországon házi sertésben eddig nem fordult elő a kór, de annak érdekében, hogy ez így maradjon, több biztonsági szabálynak meg kell felelni. Azonban több kihívás is akad, ami nem könnyíti meg a sertéstartók helyzetét.
A hatóságnak a fertőzött területeken évente kétszer felül kell vizsgálnia, számos laborvizsgálatot is folytatnak folyamatosan. A "Termőföldtől az asztalig" uniós stratégia egyik kiemelt témája az antibiotikumok csökkentett használata. Magyarországon sok antibiotikumot használnak ebben az ágazatban, az EU-ban az egyik legtöbbet. Ezeket sokkal nagyobb mértékben kell majd csökkenteni. Azt látjuk, hogy a sertéságazat jelentős antibiotikum-felhasználó, még a baromfiágazatnál is többet használnak. Kritikusan fontos antibiotikumok csökkentése még inkább prioritás mindenki számára, ebben viszont jobban állunk– idéztük Dr. Nemes Imrét, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökét a napokban
Ezer sebből vérzik a húsipar
A Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke pedig kiemelte, az élelmiszeripar gazdasági növekedése az ipari átlagot is alulmúlta tavaly.
Ez szokatlan. Az elmúlt 25 évben nem volt ekkora visszaesés az élelmiszeriparban. A húsipar pedig még nagyobb visszaesést produkált. 2023-ban a húsfeldolgozói -és tartósítási ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat, míg a húskészítmény-gyártás 14,4 százalékosat. Ilyenre szintén nem volt példa az elmúlt 25 évben. Emellett a belföldi értékesítés is jelentősen visszaesett
- mondta Éder Tamás.
Egyebek mellett kitért arra is, mekkorát esett az iparág forgalma. Az önköltség-növekedéseket pedig nem lehet beleépíteni az átadási és a fogyasztói árakba. De óriási kockázatot jelent például a forint árfolyamának bizonytalansága is.
A Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke úgy látja, szükség lenne a reáljövedelmek, azon keresztül a hús -és húskészítmény-fogyasztás tartós és jelentős növekedésére. Valamint „patrióta, protekcionista piacvédelmi lépésekre, amelyek a hazai húsipari termékek értékesítési lehetőségeit erősítik a kül -és belpiacon”.