Légy, megelőzés, állattartás
Photo by Chris Curry on Unsplash

Mindent belepnek a legyek? Így védekezhetsz hatékonyan

Bosszantóak, betegséget is terjeszthetnek. Bár a légy élettartama mindössze 30 nap, sajnos ezalatt szinte folyamatosan képes a szaporodásra. De szerencsére van sok védekezési módszer ellene.


A legegyszerűbb védekezési módszer az ablakra szerelt szúnyogháló, de a bejárati ajtóra is szerelhető elhúzható változat. Ha már a lakásban van, akkor segíthet egy kereszthuzat, vagy különféle aeroszolok is igénybe vehetők. Lehet légy csapdát is készíteni. Ehhez 2 dl vizet 1 evőkanál cukorral keverjünk és tegyük egy üvegbe. Az illat egészen biztosan oda fogja csalogatni a legyeket. Használhatunk légypapírt, amelybe beleragadnak és elpusztulnak a legyek.

Növények, amelyeket kerülnek a legyek

A paradicsom, a bazsalikom és a levendula ültetése is jó ötlet az udvarban, nem szeretik a legyek, ahogyan a szegfűszeges füstölő használata is. A legyek nem szeretik a citrom és a narancs illatát és a babérolajokat sem.
Ne hagyjunk semmilyen ételt, ételmaradékot sem a konyhában.

Így védjük a haszonállatokat

Állattartásban az etetők és itatók tisztán tartása is nagyon fontos szempont. Ne maradjon benne elázott, bomlásnak indult táplálék, hiszen az nagyon vonzza a legyeket. Nagyon fontos, hogy az állatokat tiszta körülmények között tartsuk, hiszen a trágyára jönnek a legyek, és még a petéiket is el tudják helyezni benne. Szintén lényeges, hogy az istálló falait rendszeresen tisztítsuk meg és meszeljük le - írja az Agroinform.


Ne hagyd ki!