A legyeket és a vérszívókat is távol tartja
Fotó: Shutterstock

Zebracsíkokkal óvják a marhákat a vérszívó rovaroktól

Zebracsíkokat festenek japán állattenyésztők a szarvasmarháikra. A megfigyelések szerint a csíkok távol tartják a rovarok több mint kétharmadát. A festett marhák kevésbé stresszesek, mint a festetlen társaik, és nagyobb a szaporulatuk is. A módszernek több előnye lehet a rovarölő szerekkel szemben.


Zebracsíkok segítenek a szarvasmarhákon a rovarok ellen

Zebracsíkosra festik a szarvasmarháikat japán állattenyésztők. Így tartják azoktól távol a rovarokat. Az SCMP szerint a japán gazdák korábban vegyszeres permetezéssel próbálták védeni a marháikat a vérszívóktól és a legyektől. Azonban úgy tapasztalták, ezek ellen idővel képesek védekezni a rovarok, ezért egyre erősebb és drágább vegyszereket kellett vásárolniuk. Ellenben a festéses megoldás jóval olcsóbb.

Tudósok is vizsgálták a fekete-fehér csíkozás hatását. Megállapították, amíg a festetlen szarvasmarhák percenként akár 16-szor is csapnak a farkukkal, megrázzák a fejüket vagy dobbantanak a lábukkal, a festett állatok átlagosan ötször tesznek ugyanígy 60 másodperc alatt. Az utóbbiakon kevesebb a csípés, valamint kevésbé stresszesek, emiatt nagyobb a szaporulatuk.

A Plos One pedig arról ír, eddig egyetlen tanulmány sem foglalkozott vele, miért kerülik a zebramintás szarvasmarhákat a rovarok. Azonban a szakértők feltételezik, a csíkozás megzavarja a legyek és a szúnyogok mozgásérzékelését. Emiatt nem tudnak időben lelassítani ahhoz, hogy leszálljanak a marhákra.

Ezer sebből vérzik a hazai húsipar

Egyébként a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke arról beszélt a napokban, az élelmiszeripar gazdasági növekedése az ipari átlagot is alulmúlta tavaly.

Ez szokatlan. Az elmúlt 25 évben nem volt ekkora visszaesés az élelmiszeriparban. A húsipar pedig még nagyobb visszaesést produkált. 2023-ban a húsfeldolgozói -és tartósítási ágazat termelésének volumenindexe 15,7 százalékos visszaesést mutat, míg a húskészítmény-gyártás 14,4 százalékosat. Ilyenre szintén nem volt példa az elmúlt 25 évben. Emellett a belföldi értékesítés is jelentősen visszaesett

- mondta Éder Tamás.

Egyebek mellett kitért arra is, mekkorát esett az iparág forgalma. Az önköltség-növekedéseket pedig nem lehet beleépíteni az átadási és a fogyasztói árakba. De óriási kockázatot jelent például a forint árfolyamának bizonytalansága is.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke úgy látja, szükség lenne a reáljövedelmek, azon keresztül a hús -és húskészítmény-fogyasztás tartós és jelentős növekedésére. Valamint „patrióta, protekcionista piacvédelmi lépésekre, amelyek a hazai húsipari termékek értékesítési lehetőségeit erősítik a kül -és belpiacon”.


Ne hagyd ki!