Drágul az alkalmi munkások foglalkoztatása, a mezőgazdaságban is
Fotó: Shutterstock

Kétszer annyit fizetsz júliustól, ha alkalmi munkást foglalkoztatsz

A mezőgazdasági idénymunkások után eddig napi 500 forintot kellett fizetnie a munkadónak, júliustól ezret. Az emelés egyebek között az építőipart, a turizmust és a filmipart is érinti.


A változásáról a Könyveléscentrum.hu készített összeállítást, amit a Telex szemlézett. A szakportál cikke felidézi, hogy az alkalmi munka szabályait törvény szabályozza, amely a minimálbérhez köti a napi minimálisan, illetve adómentesen kifizethető összegeket. Júliustól változik a szabályozás és az egyszerűsített jogviszonnyal foglalkoztatottak után fizetendő közteher összeg.

A jelenlegi szabályok szerint az adóteher ennyi:

  • mezőgazdasági idénymunka: 500 forint/fő/nap,
  • turisztikai idénymunka: 500 forint/fő/nap,
  • alkalmi munka: 1000 forint/fő/nap,
  • filmipari statiszta: 4000 forint/fő/nap.

Július 1-től:

  • A mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó idénymunkások után az eddigi ötszáz forintról a minimálbér fél százalékára emelkedik a közteher mértéke, vagyis ezer forintot kell fizetni.
  • Az általános alkalmi munkák esetén az eddigi napi ezer forint helyett a minimálbér egy százalékát kell fizetnie a foglalkoztatónak, vagyis kétezer forintot.
  • A filmforgatások statisztái után a foglalkoztatók júliustól a minimálbér három százalékát kötelesek befizetni, vagyis az eddigi négyezer forintról, hatezer forintra nő a teher.

A tételeket az extraprofit adóról szóló 197/2022. kormányrendelet emelte meg.

Fontos szabály, hogy az alkalmi munka a munkáltató és a munkavállaló között összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.


The Conversation

Ne hagyd ki!