Fogyási célokhoz különösen jól jöhetnek
Fotó: Shutterstock

Gyorsítsd fel az anyagcserédet! Adunk 6 egyszerű tippet!

Az egészség életmód jellemzően együtt jár az anyagcsere fokozásával. Általa gyorsabban juthat energiához a szervezet, így hozzájárulhat a fizikai erőnlét javításához is. Mutatunk hat módszert, melyekkel fokozható az anyagcsere.


Tippek az anyagcsere fokozásához

A légzésben, a gondolkodásban, az emésztésben, a vérkeringésben, a testhőmérséklet szabályozásában és a sejtek javításában is szerepe van az anyagcserének. Létfontosságú, hogy a szervezetnek elegendő energiája legyen a mindennapokhoz. Sorolunk hat egyszerű módszert, amivel felpörgethető az anyagcsere:

1. Fizikai aktivitás növelése: Minél többet mozog az ember, annál több energiát használ fel. A kardióedzés kalóriát éget és növeli az anyagcserét. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, ezért (is) javasolt legalább a heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás és két napon erőnléti edzés.

2. Nem szabad kihagyni étkezéseket: Ha kimarad egy étkezés, csökken a vércukorszint, ami miatt ingerlékenység, zavarodottság és fáradtság léphet fel. A test azt hiszi éhezik, ezért túlélő üzemmódba kapcsol, és a zsírt elkezdi raktározni, hogy később energiát nyerhessen belőle. Eközben a sovány izomszövetet kezdi égetni.

3. Elegendő koffein bevitele a szervezetbe: A koffeinnek fontos szerepe lehet a fogyásban, mivel segítheti a zsírégetést, és növelheti az energiaszintet az optimális edzésteljesítmény érdekében. Emellett a kávé és a zöld tea is tele van olyan antioxidánsokkal melyek az anyagcsere fokozásáról ismertek.

4. Megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés: Alvás közben az anyagcsere 15 százalékkal csökken, és reggelre éri el a leglassabb szintjét. A rossz alvás tovább csökkentheti, így nagyobb valószínűséggel hízik, vagy nehezebben veszít a súlyából az illető. Az alvásmegvonás azt is okozhatja, hogy túl fáradtnak érzi magát az ember a testmozgáshoz, és olyan gyors ételeket választ, amelyek nem elég táplálóak a szervezetnek.

5. Nagyobb folyadékbevitel: A kutatások szerint mindössze fél liter víz elfogyasztása 30 százalékkal növelheti az anyagcserét. A víziváskor a termogenezis jelzi a szervezetnek, hogy hőt termeljen, és állítsa vissza a testet a normál hőmérsékletre. Jellemzően minél több energiát igényel a test újbóli felmelegítése, annál jobban növekszik az anyagcsere. Az anyagcsere-emelkedés körülbelül 10 perccel a vízfogyasztás után lép működésbe, és 30-40 perc múlva éri el a maximális mértéket.

6. Magasabb hőmérsékletű ételek fogyasztása: Az étel megemésztéséhez, a felszívódásához és az anyagcseréhez is energiára van szükség. Ez teszi ki a teljes napi energiafelhasználás körülbelül 10 százalékát. A legtöbb energia a fehérjék megemesztéséhez szükséges. Az anyagcserét serkentő, fehérjében gazdag ételek között szerepel például a hal, a tej, a tojás, valamint egyes diófélék és magvak.

Ennél azért több kell

Ezek a tippek felpörgethetik az anyagcserét és beindíthatják a fogyókúrát, de önmagukban nem eredményeznek drámai fogyást. A fogyási célok érdekében a különböző élelmiszercsoportokat tartalmazó egészséges étrendek követése lehet célravezető, valamint az elégséges testmozgás. Emiatt ajánlott szakemberrel, például orvossal konzultálni az ügyben.

Ne hagyd ki!