A mediterrán területek különösen érintettek
Fotó: Shutterstock

Vízhiány fenyeget több európai országot

Évek óta aszályos időjárás jellemzi Európa néhány vidékét. Nem állnak jól ezen területek vízkészletei, a helyzetet pedig tovább rontja a túlfogyasztása. Különösen aggasztó a helyzet Spanyolország, Franciaország és Olaszország egyes régióiban.


Aggasztó a vízhelyzet Európa néhány vidékén

A Grazi Műszaki Egyetem frissen publikált kutatása szerint 2018 óta jelen van az aszály Európa számos területén. Emiatt aggodalomra ad okot a vízhelyzet a kontinens ezen vidékein – számolt be róla az Euronews.

Az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) jelentése szerint, mivel télen több országban jellemző volt a csapadékhiány, a tavaly jelentősen megcsappanó vízkészletek sokfelé nem tudtak helyreállni. Észak-Olaszországban, valamint Franciaország és Spanyolország egyes vidékein is aggodalomra ad okot a vízhelyzet a lakossági felhasználásra, a mezőgazdaságra és az energiatermelésre szánt vízmennyiség tekintetében.

A JRC szerint emiatt Európa - különösen a mediterrán térség - idén is szélsőséges nyár elé nézhet. A Napi hozzáteszi, az Európai Bizottság is úgy látja, a legmelegebb évszak néhol még szárazabb lehet, mint a korábbi években volt.

Kevés csapadék volt az Alpokban

A Nemzetközi Környezetfigyelő Központ (CIMA) adatai alapján is a sokéves átlagnál sokkal kisebb a hóborítás az Alpokban, ami a szakértők szerint az év legmelegebb időszakának számító harmadik negyedévben több módon is növelheti az áramellátás kockázatát a térségben.

Egyik részről várható, hogy a csapadékhiány miatt a régióban alacsonyabb lesz a vízerőművi termelés, a kiesést pedig valahonnan kompenzálni kellene. Másik oldalról pedig a Pó alacsony vízszintje veszélyeztetheti a folyó mentén található kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek hűtőrendszereit, ami nem tervezett leállásokhoz vezethet.

Hasonló történt tavaly is, amikor szintén jelentős volt az aszály. 2022 júniusában és júliusában nagyjából 5 GW CCGT-kapacitás esett ki az említett régióban, de idén ennél is rosszabb lehet a helyzet.

Az Alpok két másik országában, Franciaországban és Svájcban az atomerőművek termelését tavaly is visszafogta a vízhiány. Elegendő víz nélkül problémák adódtak a reaktorok hűtésével. Idén a hóhiány ezeken a területeken is súlyosabb.

A Handelsblatt című üzleti napilap szerint a mostani téli aszály miatt akár egész évben visszaeshet Franciaország energiatermelése. Ez azért sem jön jókor, mivel ettől függetlenül is energetikai problémákkal küzd az Európai Unió. Ha pedig idén kevesebb energiát termelnek a franciák, akkor az olaszoknak sem lesz lehetőségük tőlük az áramimportra.

Ne hagyd ki!