Környezettudatos és fenntartható termelés: így válik a szalma élelmiszerré
Fotó: Bio-Fungi

Környezettudatos és fenntartható termelés: így válik a szalma élelmiszerré

Az élelmiszertermelés fenntarthatósága egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban, mivel a globális népesség növekedésével párhuzamosan az élelmiszerigény is folyamatosan emelkedik. Ebben a kontextusban különösen fontos szerephez jutnak a termesztett gombák, mint a csiperke és a laskagomba, amelyek jelentős előnyökkel járhatnak mind az egészség, mind a környezet szempontjából.


A Bio-Fungi Kft. Magyarország és Közép-Európa egyik vezető gombatermelő vállalkozása. A 100 %-ban magyar családi vállalkozás már több, mint 30 éve foglalkozik gombatermesztéssel, valamint gombakomposzt előállítással.

Az elmúlt években a gombák fogyasztása világszerte növekedett. Hazánkban az egy főre jutó gombafogyasztás kb. 1,5 kg. Az elmúlt években mind Európában, mind hazánkban a fogyasztás növekedése figyelhető meg, különösen a csiperke és a laskagomba esetében, melyek egyre gyakrabban kerülnek az asztalokra. Ez a növekedés összefügg azzal is, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és egészségtudatosabbak, előnyben részesítik a tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú ételeket – ismertette a vállalat működési környezetét Kulcsár Tamara, a vállalat marketing vezetője.

Cégünk életében azonban a tradíció és az innováció mellett mindig is jelen volt a fenntarthatóság. Alapanyaként a környékbeli gazdáktól származó mezőgazdasági melléktermékeket használunk fel, majd a letermett gombakomposzt a mezőgazdaságba visszakerülve kimagasló tápanyagforrás a szántóföldi növényeknek, zöldségeknek, illetve a gyümölcsösöknek. Mindazok a gazdák, akik a szalmát a gombakomposztüzemek számára adják el, segítik és támogatják azt a természetes folyamatot, hogy a magas cellulóztartalmú szalmából élelmiszer, valamint a letermett gombakomposzt által kimagasló tápanyagforrás legyen a földeken.

A Bio-Fungi Kft. éves szinten közel 50 – 55 EZER TONNA SZALMÁT hasznosít. Elsősorban kalászosok (őszi búza, árpa, rozs, tritikálé, szója, stb.) szalmáját felvásárolva a vállalat saját eszközparkja, bálázó-, rakodó-, és szállítóeszközei teszik lehetővé a tervezhető beszállítást.

A gomba és a gombakomposzt iránti kereslet növekedésével egyre nagyobb a szalmaigényünk, ezért szívesen kötünk többéves szerződéseket a gazdákkal. Ez nekik is nagyobb biztonságot nyújt, hiszen megbízható, stabil vállalkozásként mi a TELJES megtermett mennyiséget visszük, nem csak az úgynevezett válogatott tételeket. Megállapodásainkban biztosítjuk, hogy a bálázási szezon elindulásával, a bálázást követően azonnal fogadjuk a szalmát – mondta el Pamuk László, alapanyagbeszerzési ágazatvezető.

Alapanyaggyártásunk évről évre egyre több BIOSZALMÁT használ fel, amelyet magasabb áron veszünk át a biotanúsítással rendelkező partnereinktől.

Legyen Ön is a Bio-Fungi Kft. partnere és támogassa a fenntartható mezőgazdaságot! Legyen részese egy zöldebb jövőnek! Segítsünk együtt csökkenteni a vízlábnyomot és növelni a talaj tápanyag-tartalmát! Csatlakozzon hozzánk, és profitáljon a biztos és stabil felvásárlási lehetőségeinkből. Válassza a Bio-Fungi Kft.-t, és váljon a környezettudatos termelés részévé! (x)

Telefon: +36 70 385 4511

Email: laszlo.pamuk@biofungi.hu

Ne hagyd ki!