Már helyi Chardonnay-ből is készül bor az Egyesült Királyságban
Fotó: Shutterstock

Bánják is, meg nem is az angol borászatok a klímaváltozást

A klímaváltozás miatt Anglia egyes vidékeinek éghajlata egyre alkalmasabb borszőlőfajták termesztésére. Néhány területen melegebb időjárást kedvelő szőlőfajtákat is telepítenek manapság, azok is jól érzik magukat. Mindezek hatására felemelkedőben vannak az angliai borászatok, mégsem örülnek a gyors klímaváltozásnak.


Már helyi Chardonnay-ből is készítenek bort az Egyesült Királyságban

Először 50 éve telepítettek borszőlőt az angliai Gloucestershire járásban fekvő Newentben. Korábban 20 fajtával foglalkoztak, azonban megváltozott, melegedett a klíma, átalakult a termésszerkezet, így jelenleg 12-t gondoznak. Egy helyi borász a BBC-nek mondta el, idén is meggyűlt a bajuk az időjárással.

Ez az év igazi hullámvasút volt: az esős május után egy aszályos június következett. Az angol borok különlegességre, hogy hűvösebb klímán készülnek, ezért szép és finom gyümölcsből hasonló tulajdonságú borokat tudunk készíteni

- idézi Martin Fowke-ot, egy helyi pincészet borászati igazgatóját a Magyar Mezőgazdaság.

Hozzátette, azért sem örülnek, hogy melegszik a klíma, mert így az angol borok elvesztik az egyediségüket. Például a korábbi fajtákhoz képest a melegebb időjárást kedvelő Chardonnay-t három éve telepítették kísérlet gyanánt. Mostanra bevált, elfogadható mennyiségben terem, így bor is készülhet belőle.

Azonban a felmelegedés több problémát okoz a szüretnél, például egyre hamarabb kell kezdeni. Emellett újabb betegségekkel és rovarkártevőkkel is szembe kell nézniük. Mindezek ellenére a borászatuk folyamatosan bővül.

Felemelkedőben az angol borágazat

Tavaly Pinot Noir-ból termett kiemelkedő minőség egy másik helyszínen, a dél-angliai Kent megyei Appledore-ban. Charlie Holland, a Gusborne Birtok vezetője szerint a kiváló termés nem véletlen: a klímaváltozás miatt mára a terület adottságai közel azonosak a 70-es 80-as évekbeli Champagne-éval.

A területen jellemzően Pinot Noir-ból, Chardonnay-ból és Rizlingből állítanak elő pezsgőket és hagyományos borokat.

Ritkán tűnnek fel új borrégiók a világban. Pedig Angliában manapság kiváló minőségő pezsgőt tudunk előállítani, mivel hosszabb lett a mezőgazdasági szezon és megfelelővé vált a klíma is

- idéztük korábban a borász.

Lehetséges problémákra figyelmeztetnek a szakértők

Azonban Alistair Nesbitt borászati kutató arra figyelmeztetett, nagyon gyorsan változik az éghajlat, és emiatt a klímához alkalmas szőlőfajták is sebesen cserélődnek az angliai vidékeken. Ez megnehezíti a hosszabb távú tervezést, valamint veszélyeket rejt a természetre és a borászatokra is.

Az angol borászatok fejlődése a statisztikákon is látszik. A WineGB szakmai szervezet adatai szerint az elmúlt nyolc-kilenc évben az ország szőlőületvényeinek a területe megduplázódott. Azonban még mindig nem nagy, mintegy 3800 hektár volt tavaly, ami a Champagne borvidék nagyjából tizede. Viszont a jó minőségű angliai pezsgőkre egyre nő a bel- és külföldi kereslet is.

Ne hagyd ki!