Emellett ejtünk néhány szót világ legnagyobb szőlőtermelőjének, Kínának a borászatáról is
Fotó: Shutterstock

Északon van felemelkedőben egy új bortermelő hatalom

A klímaváltozás miatt Dél-Anglia éghajlata egyre jobban hasonlít Franciaország híres Champagne bortermelő vidékéére. Az angol borászatok nagy mennyiségben ontják a jó minőségű perzsgőket, de a világnak fel kell készülnie Kína kiváló boraira is.


Felemelkedőben az angol borászat

Pinot noir-ból termett kiemelkedő minőség idén a dél-angliai Kent megyei Appledore-ban. Charlie Holland, a Gusborne Birtok vezetője szerint a kiváló termés nem véletlen: a klímaváltozás miatt mára a terület adottságai közel azonosak a 70-es 80-as évekbeli Champagne-éval – írja a Phys.org.

A területen jellemzően pinot noir-ból, chardonnay-ból és rizlingből állítanak elő pezsgőket és hagyományos borokat.

Ritkán tűnnek fel új borrégiók a világban. Pedig Angliában manapság kiváló minőségő pezsgőt tudunk előállítani, mivel hosszabb lett a mezőgazdasági szezon és megfelelővé vált a klíma is

- nyilatkozta a borász.

Lehetséges problémákra figyelmeztetnek a szakértők

Azonban Alistair Nesbitt kutató, az Egyesült Királyság borászatáról készülő tanulmány egyik szerzője arra figyelmeztet, hogy nagyon gyorsan változik az éghajlat, és emiatt a klímához alkalmas szőlőfajták is sebesen cserélődnek az angliai vidékeken. Ez megnehezíti a hosszabb távú tervezést, valamint veszélyeket rejt a természetre és a borászatokra is.

Az angol borászatok fejlődése a statisztikákon is látszik. A WineGB szakmai szervezet adatai szerint az elmúlt nyolc évben az ország szőlőületvényeinek a területe megduplázódott. Azonban még mindig nem nagy, mintegy 3800 hektár, ami a Champagne borvidék nagyjából tizede. Viszont a jó minőségű angliai pezsgőkre egyre nő a bel- és külföldi kereslet is.

Felkészülhet a világ a kínai borokra is

A gyors fejlődés ellenére a legnagyobb ütemben nem az Egyesült Királyság, hanem Kína szőlőültetvényei növekednek. Az elmúlt években a borszőlőültetvények nagyjából 850 ezer hektárt tettek ki az országban, ami a világon - Spanyolország után - a második legnagyobb kiterjedés. Kína már most a legnagyobb szőlőtermelő, igaz az étkezési szőlőkkel együtt.

Kínában a XIX. század óta meghatározó a cabernet sauvignon borszőlő, azonban elterjedtek a chardonnay és a shiraz fajták is. Léteznek azonban őshonos szőlőfajták, amelyek a jövő ázsiai bortermelésében szintén szerephez juthatnak. Mellettük szól az a tény, hogy többségében remekül ellenállnak a betegségeknek, valamint kedvez nekik a helyi klíma és a talaj is. Ezért valószínű, hogy hamarosan megismerhetnek a világ borfogyasztói olyan szőlőfajtákkal is, mint a sárkány szeme, esetleg a shuanghong vagy a beihong.

Ne hagyd ki!