Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták. A március 1-re szervezett 12. Borkonferencia összehozza az ágazat kiemelkedő hazai és nemzetközi szereplőit. Ízelítő a tervezett programból.
Alig pár éve még a tudományos fantasztikus irodalom műfajában találkozhattunk olyan technológiai megoldásokkal, amelyek mára az életünk részeivé váltak, hiszen már a szőlőtermesztésben és a bormarketingben is fizikai vagy informatikai robotokat alkalmazunk. A mezőgazdasági robotikai megoldások úttörőjének, csúcsának számító Naïo Technologies alapító-társtulajdonosa, Gaëtan Séverac nem csak a jelen elképesztő technológiáiról, a szőlőben önállóan dolgozó robotokról, hanem a jövőben rejlő lehetőségekről is beszél majd.
Persze nem csak fizikai robotok vesznek minket körül, a mesterséges intelligencia az emberiség történetének egyik legjelentősebb fejlesztése, ami számos technikai, társadalmi és etikai vitára ad okot, és ami ma még pontosan nem látható fejlődési potenciállal bír, de megkerülhetetlen. Az okokról és a fejlődésről Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke tart előadást.
A bor mindezek mellett kulturális élményforrás, a borturisták valódi, kézzelfogható, de egyedi, innovatív impresszióra vágynak, azt szeretnék, hogy lehetőség szerint az edukáció és a szórakozás egyszerre legyen jelen. Bordeaux-ból Florence Maffrand, az Európa csúcs borélményközpontjának tartott La Cité du Vin vezetője avatja be az érdeklődőket a titokba, hogy mivel vívták ki a világ csodálatát, hogyan képesek példátlanul szórakoztató módon generációkat edukálni.
A Borkonferencia fő alapelveinek számít, hogy naprakészen követi és vizsgálja a trendeket, teret ad az ezeket kísérő interaktív vitáknak és vezetett kóstolóin keresztül ötvözi az elméletet a gyakorlattal. Az alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok témakörét ma kiemelt érdeklődés övezi, ezért feltétlenül érdemes megvizsgálni a szakmai hátteret, kóstolni és vitázni a lehetőségekről. A téma feldolgozásában a Geisenheimi Egyetem professzora és kutatója, Prof. Dr. Szolnoki Gergely, és Dr. Matthias Schmitt segíti a résztvevőket.
De részt vehetünk hazai kóstolóval egybekötött Masterclasson is! Ezúttal az elmúlt időszakban komoly nemzetközi elismeréseket besöprő St. Andrea szőlőbirtokról érkezik Dr. Lőrincz György Bikavér-Masterclass előadásával. Számos mérés igazolta, hogy a tokaji bor mellett a Bikavér a legismertebb márkánk a borvilágban, érdemes mélyebben foglalkozni ezzel a híres házasítással.
Arról, hogy nemzeti szinten, hogyan áll a bormarketing, a felelős kormánybiztos, Rókusfalvy Pál tájékoztatja a hallgatóságot, beszámol a már megvalósított és a 2024-re tervezett bel- és külföldi kampányokról az európai és távol-keleti expókon tapasztaltakról, lehetőségekről.
Bár nem a ruha teszi az embert, és nem a címke teszi a bort, a csomagolás fontos szempont a borpiacon. Az ezzel kapcsolatos trendek rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket az Unger & Partners tulajdonosa, Unger Zsolt. Csetényi Csaba üzletember hiánypótló prezentációja a prémium bor értékesítési árának meghatározását járja körül a vendéglátás közegében. Az agrár finanszírozási lehetőségek világába, az öngondoskodás fontosságának hangsúlyozása mellett Hollósi Dávid, az MBH agrár üzletágának ügyvezetője kalauzolja majd a konferencia résztvevőit.
A konferencia záró szegmense pedig az évek során is nagy érdeklődést kiváltó interaktív kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol ezúttal „A magyar bor alkoholmentesített jövője” témát járják körül. A szervezők a vitára felkérték Geri Ádámot, a Vince.hu szerkesztőjét, Romsics Lászlót, a Csányi pincészet vezérigazgatóját, Bányai Gábort, a Borigo főszerkesztőjét és kiadóigazgatóját, valamint Ruppert Ignácot, a Cellarius Kft. tulajdonosát.
Ne feledjék, hogy az elmúlt években teremtett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetik meg a BORÁSZOK BORÁSZA 2024-es jelöltjeit!
A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, továbbá minden egyéb részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható. (x)