Jót tesz az egészséggel, de ne vigyük túlzásba
Fotó: Shutterstock

Egyszerű, hétköznapi finomság és igazi csodaszer

Rendkívül kedvezően hathat az egészségre a rendszeres, de mértékletes étcsokoládé-fogyasztás. A termék akár a hosszú, egészséges élethez is hozzásegítheti a fogyasztóit. Mutatjuk, milyen pozitív hatásai lehetnek az étcsokoládénak.


Igen egészséges lehet az étcsokoládé

Jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a stroke kialakulásának a kockázatát a mérsékletes étcsokoládé-fogyasztás – állítja egy frissen publikált kutatás, melyről a Verywell Health számolt be.

Az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett a nem túlzásba vitt étcsokoládé fogyasztása jót tehet az egészségünknek. Olyan előnyei vannak, mint a szív egészségének javítása, amit a benne található flavanoloknak köszönhet. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Emellett csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, megakadályozhatják a cukorbetegség kialakulását, nem utolsó sorban növelhetik az erek rugalmasságát, aminek hatására csökkenhet a vérnyomás

- idézi a kutatók tájékoztatását az Agroinform.

Az említett kutatás 8 éven át tartott, és nagyjából 20 ezren vettek benne részt. Azoknál, akik naponta átlagosan 6 gramm csokoládét fogyasztottak a vizsgálat ideje alatt, átlagban 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a stroke kockázata.

Igaz, a tanulmány nem tett különbséget a tej- és az étcsokoládé között. Azonban a tudósok szerint az utóbbi az egészségesebb választás, hiszen nem igazán tartalmaz hozzáadott cukrot és adalékanyagokat.

33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

Egyébként a Nestlé a napokban jelentette be, hogy értékesíti a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona Kft.nek. A Bocit és a többi érintett márkát a Nestlé még 1991-ben, a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vásárolta meg.

Meggyőződésünk, hogy a Cerbonánál jó kezekben lesz a Boci, és a jövőben is biztosított a nagy tradícióval rendelkező ikonikus márka sikere Magyarországon

– idézi a két cég közleménye Noszek Pétert, a Nestlé Hungária Kft ügyvezetőjét, aki azt is megjegyezte: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária Édesség Üzletága számára, hogy olyan erősségeire és növekedést biztosító márkáira összpontosítson, mint a jól ismert KitKat és a nagy népszerűségnek örvendő Balaton.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a sikeres tárgyalásokat követően a 100%-ban magyar tulajdonban álló Cerbonához kerül a közel 100 éves múltra visszatekintő Boci, a Melba és a Párizsi kocka

– mondta Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója. Örülünk annak, hogy a népszerű márkákat megvásárolhattuk, és a Cerbona biztosíthatja további növekedésüket.

Az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább az érintett termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók megszakítás nélkül hozzáférhessenek kedvelt csokoládéjukhoz. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

A vevő fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az árazás esetleges kiigazításait körültekintően és a piaci dinamikára érzékenyen kell megközelíteni. Ezeket a kiigazításokat, ha szükséges, megfontoltan hajtják végre, mindig a Boci márkát meghatározó kivételes standardok szerint.

Ne hagyd ki!