Spoiler: megszűnhetnek az irreálisan magas árak
Fotó: Shutterstock

Így változhat a termőföld ára és a földbérleti díj jövőre

A szakemberek szerint jövőre ismét változhatnak a mezőgazdasági földterületek árai, akárcsak a földbérleti díjak. Mindemellett változást hozhat a földforgalomban az új földügyi szabályozás is.


Nem olcsók a magyar mezőgazdasági földek

2022-re vonatkozó hivatalos adatok még nincsenek, de a mezőgazdasági földterületek hektáronkénti átlagára tavaly 1,97 millió forint volt hazánkban, ami 14 százalékos drágulást jelent egyetlen év alatt. Ezzel szemben a termőföldek haszonbérleti díja átlagosan 82 ezer forint/ha volt Magyarországon, ami 9,2 százalékos-os emelkedés az előző évihez képest.

A legdrágább terület a Dél-Alföld volt, ahol kicsivel 90 ezer forint felett alakultak az átlagos bérleti díjak. A legolcsóbb régió pedig Észak-Magyarország lehetett (70 ezer/ha/év). Ha a megyéket nézzük, akkor Tolna (96 ezer forint) áll az első helyen, azonban Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is 90 ezer felett alakultak az éves bérleti költségek.

A legalacsonyabb árakkal Zalában találkozhattunk, ahol átlagosan 63,4 ezer forintért lehetett bérelni egy hektárnyi termőföldet. Emellett 70 ezer alatt maradtak a díjak Heves, Nógrád és Veszprém megyében is.

Megszűnhetnek az irreálisan magas árak…

A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián egyebek mellett szóba került, hogy ezen a héten fogadhatja el az Országgyűlés a földtörvénnyel kapcsolatos módosításokat. Az négy nagyobb területet fog érinteni. Lesznek benne földvédelmi, valamint állami földekre vonatkozó rendelkezések, földforgalmi változások és az osztatlan közös tulajdon megosztását érintő módosítások – írja Andréka Tamásra, az Agrárminisztérium államtitkárára hivatkozva az Agrárszektor.

A politikus egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy folytatódni fog a Földet a gazdának! program, mely részeként új területekhez juthatnak a gazdálkodók. Emellett a szabályozás spekuláció elleni intézkedéseket és az öröklést illető rendelkezéseket is tartalmazni fog.

Ez utóbbinál a cél az újabb osztatlan közös tulajdon elkerülése. Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke szerint mindez abban is segíthet, hogy megszűnjenek az irreálisan magas árak, valamint hozzájárulhat a túlárazott haszonbérleti díjak elleni fellépéshez.

…azonban tovább emelkedhetnek az átlagárak

Cseh Tibor András, a MAGOSZ megbízott főtitkára kijelentette, hogy a termőföldárakat elsősorban a támogatások fűtik, hiszen növelik a keresletet. Emellett ahol volt elegendő csapadék idén, volt termés is. Azokon a területeken meglódulhatnak a földárak.

Más szakértők is osztották a véleményét. Andréka Tamás hozzátette, hogy növekedni fog az értékesített termőföldek mennyisége, és áremelkedés is lesz, de meg fog törni az üteme. Rozsi József az Agro-Sükösd Kft. ügyvezető igazgatója szerint sem várható földárcsökkenés, inkább lassú emelkedésre számíthatunk. Mellettük Sövényházi Balázs is úgy vélte, hogy az értékesített földek mennyiségében csökkenés lesz megfigyelhető, de az árak nőni fognak.

Ne hagyd ki!