A nyugati világban régóta megfigyelhető trend erősödik Magyarországon: megnő a grilltermékek kereslete a nagyobb sporteseményekkor. Márpedig olimpia és labdarúgó-Európa-bajnokság is lesz az idén nyáron.
Sportrendezvények erősítik a grilltermékek keresletét.
Magyarországon is egyre népszerűbb a nyugati világban régóta hódító grillezés. Ez remek lehetőségeket rejt a hazai élelmiszeriparnak is. Az elmúlt évtizedekben nőtt a kereslet az olyan előre fűszerezett és sütésre kész hústermékekre, valamint pácolt sajtokra és halakra, amelyeket kifejezetten grillezésre szánnak. Sőt, mára az is látszik - a nyugati trendekhez hasonlóan – itthon is vannak „grillezősebb” nyarak.
Az eddigi tapasztalatokból az látszik, hogy a húsiparnak ezen termékkör forgalmát tekintve azokon a nyarakon vannak igazán jó értékesítési eredményei Európában és azon belül Magyarországon, amikor nagy sportrendezvények vannak. Az ilyen alkalmakkor összejönnek az emberek és csoportosan néznek különböző sportrendezvényeket. Ezeken az összejöveteleken pedig gyakran grilleznek. Az idei nyáron ezek adottak, labdarúgó Európa-bajnokság és olimpia is lesz
- nyilatkozta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke az Agrárszektornak.
Ezek a legnépszerűbb termékek
Korábban felméréssel is vizsgálták, mely termékek lehetnek a legnépszerűbbek a grillszezonban Magyarországon. Az 1500 fő megkérdezésével készült kutatás 60 grilltermék közül jelölhették be a válaszadók a kedvenceiket.
Az eredmények alapján ezeket a termékeket vásárolták a grillpartikhoz a legszívesebben:
- Camembert sajt - 41,6 százalék
- BBQ tarja - 36 százalék
- Gombafejek - 34,8 százalék
- BBQ mézes-mustáros csirkemellfilé - 34,2 százalék
- Cukkini - 33,3 százalék
- Grill hamburger – marhahúspogácsa 31,9 százalék
- Bajor grillkolbász - 31,2 százalék
- Kolbászok (magyaros) - 31,1 százalék
- Saslik (hús és zöldségek nyárson) - 29,4 százalék
Faszénen az igazi?
A felmérésekből az is kiderült, a megkérdezettek háromnegyede vásárolt csirkehúst, valamint 54 százalékuk sertéshúst is a grillpartikhoz. Továbbá a válaszadók több mint fele kedveli a fokhagymás szószókat, de népszerűek a mustáros és a magyaros öntetek is. Többségükben a faszenes grillt részesítik előnyben (58 százalék), jóval kevésbé preferálják a tárcsás (35 százalék) és az elektromos grillezést (32 százalék).
A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort. Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg
- nyilatkozta korábban Dr. Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.