Óriásit nőtt az elmúlt években a grilltermékekre a kereslet hazánkban. Most megmutatjuk, hogy mely termékek igazán népszerűek, azon belül is milyen grillételeket preferálnak a hölgyek és mit esznek szívesen az urak.
Óriásit nőtt a grillpiac
Mintegy 2 ezer tonna grillkolbászt vásároltunk Magyarországon egyetlen év alatt a NielsenIQ adatai szerint, ami volumenben 12 százalékos gyarapodást jelent 12 hónap alatt a piackutató kereskedelmi indexe alapján – írtuk néhány nappal korábban.
A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos az értéknövekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emellett a grillsajtok is nagyon mentek a vizsgált időszakban: 2,5 milliárd forint értékben vásároltunk belőlük, ami 12 százalékkal nagyobb a bázisidőszaki értékesítésnél. Nagyjából 700 tonna sajtot tehettünk a grillre, ez a mennyiség pedig 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A kolbászok és a sajtok mellett egyébként grillfűszerkeverékekből is több fogyott. A teljes értékesítés megközelítette a 4 milliárd forintot. Ez 600 tonnányi fűszerből származó bevétel, ami a kereslet 3 százalékos növekedését mutatja a vizsgált időszakban.
Ezek a legnépszerűbb termékek
A HelloVidék pedig azt vizsgálta meg, hogy mely termékek lehetnek a legnépszerűbbek a grillszezon során. Az 1500 fő megkérdezésével készült felmérésben 60 grilltermék közül jelölhették be a válaszadók a kedvenceiket.
A kutatás alapján ezeket a termékeket vásárolják a grillezők a barbecue partikhoz a legszívesebben:
- Camembert sajt - 41,6 százalék
- BBQ tarja - 36 százalék
- Gombafejek - 34,8 százalék
- BBQ mézes-mustáros csirkemellfilé - 34,2 százalék
- Cukkini - 33,3 százalék
- Grill hamburger – marhahúspogácsa 31,9 százalék
- Bajor grillkolbász - 31,2 százalék
- Kolbászok (magyaros) - 31,1 százalék
- Saslik (hús és zöldségek nyárson) - 29,4 százalékuk
Ezen belül a nők kedvenc grillételei:
- Camembert sajt
- Cukkini
- Gombafejek
- BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé
- Krumpli alufóliában
Valamint a férfiak toplistája:
- BBQ tarja
- Bajor grillkolbász
- Grill hamburger - marhahúspogácsa
- Kolbászok (magyaros)
- Csevapcsicsa parázson
Faszénen az igazi?
A felmérésekből az is kiderül, hogy a megkérdezettek háromnegyede vásárol csirkehúst, valamint 54 százalékuk sertéshúst is a grillpartikhoz. Továbbá a válaszadók több mint fele kedveli a fokhagymás szószókat, de népszerűek a mustáros és a magyaros öntetek is. Többségükben a faszenes grillt részesítik előnyben (58 százalék), jóval kevésbé preferálják a tárcsás (35 százalék) és az elektromos grillezést (32 százalék).
A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort. Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg
- nyilatkozta a kutatás kapcsán Dr. Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem, Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.