Azonban nem lesz hiány magyar halból a halvásárokon
Fotó: Shutterstock

Még nem aranyáron, de drágábban mérik idén a pontyot

A korábbi évekhez hasonló lesz a kínálat az idei halvásárokon, nem úgy, mint az árak. Továbbra is népszerű lehet a ponty, ami „csupán” 40 százalékot drágult egy év alatt, nem úgy, mint számos feldolgozott haltermék. Több hazai halgazdaság került szörnyű állapotba az idei aszály miatt.


Elszálltak a halászati ágazat költségei

A hazai halászati ágazat roppant nehéz időszak után érkezett el az őszi lehalászáshoz. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy nagyon rossz eredményeik vannak, miután az elhúzódó aszály, a megemelkedett takarmány- és energiaárak is sújtották az ágazatot. A magyar tógazdaságok összterülete 26 ezer hektár, de több 100 hektárnyi felület egyszerűen kiszáradt a 121 éve nem látott aszályban.

A dél-dunántúli halgazdaságok különösen rossz állapotba kerültek a nyáron. A tavak nem tudtak feltöltődni vízzel, valamint az elmúlt két csapadékmentes tél miatt a talajvíz is mélyebbre húzódott. A talaj ezért – a villámárvizek kivételével – minden nedvességet elnyelt, és a vízpótlásra sem volt lehetőség.

Hazai pontyból és afrikai harcsából minden család asztalára juthat karácsonykor, azonban csukából, süllőből, szürkeharcsából nem biztos, hogy elegendő lesz a kínálat. Pontyból ki tudják szolgálni a horgászszektor szereplőit is, de az exportjuk részarányát csökkenti a szektor. Busából és amurból jut kivitelre, de azokra egyébként is kisebb a kereslet idehaza.

Karácsonyra lesz elég hal, de mennyiért?

A karácsonyi időszakban minden nagyáruházban, vásárcsarnokban és egyéb árusítóhelyen megtalálható lesz a magyar hal. Pontyból nem lesz hiány, az élő hal ára azonban mintegy 40 százalékkal magasabb szintre került. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben

- idézi az elnököt a Magyar Nemzet.

Németh István arra számít, hogy a magas árak visszafogják a keresletet is. Emellett idén népszerűbbek lehetnek az élő halak, ugyanis a feldolgozott halfiléhez és halszeletekhez képest olcsóbbak.

Megváltozhat a fogyasztás

A koronavírus-járvány előtt 6,7 kg/fő volt a hazai átlagfogyasztás halból. A pandémia alatt 6,4 kg/fő-re csökkent 2021 végére, azonban idén ismét eshet, ez a mennyiség amiért leginkább a magas árak okolhatók. De egyéb problémáktól is tart a szekértő: például halhiánytól, ami a nyár közepéig is tarthat.

Egyelőre nem látjuk, hogy hogyan alakul a kereslet az ünnepek alatt, elképzelhető azonban, hogy az év végére teljesen kiürülnek a halastavak. Így a jövő év elejétől egészen a kora nyári időszakig átmeneti halhiány alakulhat ki a hazai piacon

- ismertette Németh István.


Ne hagyd ki!