magyar erdő madártávlatból
Fotó: Shutterstock

3 dolog, amit tilos hazavinni a magyar erdőkből

A nyárias idő beköszöntével sokan mozdulnak ki a természetbe, és ez így is van rendjén. Azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk pár fontos szabályról, egyebek között arról, mit tilos gyűjtenünk és hazavinnünk az erdő értékeiből. Aki nem figyel, akár többmilliós büntetést is kockáztathat.


Ásványok

\u00e1sv\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

A természet védelméről szóló törvény szerint a földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat és ősmaradványokat.

Ezek alapján tehát nem gyűjthetünk belőlük kedvünk szerint. Egyedül akkor van erre lehetőség, ha rendelkezünk a természetvédelmi hatóság engedélyével.

Így állunk 2024-ben: Több mint 10 éve nem történt ilyesmi a magyar termőfölddel

Agancsok

agancs

Fotó: Shutterstock

A tavaszi időszakra jellemző, hogy ekkor hullajtják el agancsaikat a hazai gím- és dámszarvasok hímjei. Ezért ne csodálkozzunk, ha egy erdei túránkon megpillantunk egy-egy elhagyott „állati fejdíszt."

Meg is csodálhatjuk közelről az agancsokat, azonban fontos, hogy ne nyúljunk hozzájuk, ne mozdítsuk el őket.

A földre hullott agancsok ugyanis a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonát képezik. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik, az illegális tevékenység lopásnak minősül, emeli ki az Agroinform.

Ezt is olvasd el! Figyelmeztet a szakember: veszélyben vannak a hazai bükkösök

A bírság mértéke százezertől akár ötmillió forintig is terjedhet – attól függően, hogy hány darab és milyen értékű agancsokról van szó.

Egyes gombafajták és zúzmók

gomb\u00e1k \u00e9s z\u00fazm\u00f3 egy f\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Hazánkban rengeteg gomba- és zuzmófaj fellelhető, ezek jelentős része védett.. Tönkretételük –egyebek között letépésük – jelentős kárt okoz az élővilágnak.

Természetvédelmi értékük legtöbb esetben 5 és 10 ezer forint közé esik.

Ne hagyd ki!