Sok gondot okozott az olcsó ukrán importméz a magyarországi termelőknek
Fotó: Shutterstock

Jelentősen emelkedhet az ukrán méz ára

Az ukrajnai háború nyomott hagyott a keleti szomszédunk méztermelésén is. Sokkal kevesebb lehet idén az ukrán méz, ami jócskán megemelheti az árát. Az utóbbi időszakban az Ukrajnából az Európai Unióba érkező, nagyon olcsó, gyakran gyatra minőségű importméz rendkívül nehéz helyzetben hozta az uniós, így a magyar méhészeket is.


Megugorhat az ukrán méz ára

Ukrajna méztermelő területeinek és háziméhállományának nagyjából a 30 százaléka semmisült meg a háború következtében. Emiatt jelentősen csökkent a keleti szomszédunk méztermelése az elmúlt időszakban. Ez egyben az ukrán méz árának a megugrását is eredményezheti. Ez pedig hatással lehet a nemzetközi mézpiacra is, hiszen az utóbbi években Ukrajna a világ öt legnagyobb mézexportőre közé tartozott – írja a Kárpátalja.ma.

Andrij Gorbonos, az ukrajnai iparág képviselője arra figyelmeztetett, a mézhiány miatt jelentős mennyiségű hamis méz jelenhet meg az ukrán piacon. Emellett attól tart, a méhek számának jelentős csökkenése, vagyis a kevesebb beporzó miatt visszaeshet a zöldség- és gyümölcstermés volumene is az országban.

Beleragadtak a bajokba a magyar méhészek

Egyébként részben az olcsó ukrán importméz miatt talán soha nem volt annyira kilátástalan a méhészeti ágazat helyzete Magyarországon, mint idén. Az előző hónapokban mi is többször írtunk róla, tele vannak a raktárak mézzel, viszont nincs eladás, ami komoly gondot jelent a termelőknek.

A Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula júniusban úgy nyilatkozott, az akácfák már rügypattanáskor többször is fagykárt szenvedtek – a virág továbbá nem vagy csak nagyon kevés nektárt ad – így pedig jóval kevesebb akácméz kerülhet bele a hordókba.

Úgy tűnik, minden évben megismétlődik ez a méhészek számára tragédiával felérő időjárási anomália. Az ágazatot évről-évre sújtja ez, ami a bevétel csökkenését is generálja, ezzel szemben pedig ott van az inputanyagok árának folyamatos növekedése. S akkor még nem beszéltünk az Európai Unió piacára beengedett ukrán mézről, ami annyira olcsón érkezik, hogy a mi összes tavalyi mézünk még hordóban van, a nagykereskedelmi értékesítés szinte teljesen leállt. Ilyen év még nem volt, mint az idei, hogy majdnem teljesen megszűnt a belföldi mézfelvásárlás

– fejtette ki a helyzetet a Méhészegyesület elnöke.

Ezen túl azt is elmagyarázta, hogy ha továbbra is dől az ukrán import, mellé pedig ugyancsak áramlik be az uniós piacokra a kínai méznek nevezett hamisítvány, akkor rengeteg méhész fejezheti be hivatását. A Kínából érkező készítmény elmondása szerint nem más, mint

megfelelő paraméterekre beállított rizsszirup, amit európai mézzel kevernek már itt, a kontinensen.

Tavaly ilyenből 42 százalékkal több, mintegy 68 ezer tonna érkezett hazánkba. Mindemellett pedig a 2022-es tavaszi nagybani felvásárlási árakhoz képest idén majd 40 százalékkal csökkent az akácméz nagybani ára itthon. Így pedig csak azok a méhészek adják el a termékeiket, akiket a hiteleik törlesztése miatti eladási kényszer összenyom. A raktárakban állnak a kiváló minőségű mézek, a boltokban pedig ezek helyett a keletről érkező, olcsó és hígított áruk fogynak.


Ne hagyd ki!