A klímaváltozás egyik hatása
Fotó: Shutterstock

Ezek a növények áraszthatják el a hazai kerteket

A klímaváltozás egyik velejárója, hogy amíg bizonyos növényeknek egyre kevésbé felel meg Magyarország éghajlata, más növényfajták a korábbiaknál jobban érzik magukat az országban. Ez utóbbi kategóriába tartoznak egyes mediterrán növények is.


Egyre több mediterrán növény tűnhet fel az országban

Az előrejelzések szerint a XXI. század második felére sokkal másabb lehet Magyarország éghajlata. Az ország klímája leginkább a mai Törökországéhoz fog hasonlítani. Száraz és meleg lesz, hőhullámokkal és vízhiánnyal.

A változás érinteni fogja a növénytermesztést is. Amíg egyes őshonos fajok nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez, addig az olyan déli, mediterrán növények, mint a csicseriborsó, az olajfa, a füge, a kivi és a gránátalma egyre több helyen jelenhetnek meg az országban, és a korábbiaknál sikeresebben lehet majd termeszteni azokat.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, mindezek miatt méginkább érdemes átgondolni, milyen növényeket ültetünk a hazai keretekbe a jövőben. A díszkertekben is ajánlott a szárazságtűrő növényfajtákat előnyben részesíteni.

Hozzáteszik, az új növényfajoknak egyelőre kevés a kártevője az országban, így kevesebb növényvédő szer szükséges a termesztésükhöz.

Dekoratív és szívós növények lakásban, kertben

A Balcon Garden Web pedig olyan kevés törődést igénylő, de dekoratív növényeket sorolt fel a közelmúltban, amelyek akár a kiskertben vagy a lakásban is eltarthatók. Azonban így is érdemes rájuk odafigyelni, hiszen ezek a fajok invazívak is lehetnek. Emiatt, ha elszaporodnak előfordulhat, hogy az ember ha akar sem tud megszabadulni azoktól. De sorolunk néhány növényt a listáról:

Mexikói sarjika: A szobanövény levélzete fogazott és csónak alakú. A lakásban tartva ritkán virágzik. A levelei szélén hozza létre az utódait. Szinte folyamatos növekszik. Nem kedveli a közvetlen napsütést.

Ernyős sarjika: Körülbelül egy méteres magasságig megnövő pozsgás növény. Hosszú szárán vékony, hengeres, szürke levelek találhatók. Narancssárga, harang alakú virágai a szára végén fejlődnek. Fényigénye magas, hőmérsékleti igénye átlagos. Elég hetente egyszer locsolni.

Anyósnyelv vagy szobai szanszeviéria: Jól tűri a gyenge fényviszonyokat, és nincs gondja a ritka öntözéssel, illetve a rossz talajminőséggel sem. Gyorsan szaporodik.

Aloe vera: Szegényebb tápanyatartalmú talajban is jól fejlődik, és minimális a vízigénye. Gyorsan szaporodó és szaporítható, könnyen növekedő növény.

Fali kövirózsa: Nagyon gyorsan növeszt új növényeket, így könnyen szaporítható. Rengeteg vizet raktároz a leveleiben, és a rossz talajban is jól fejlődik.

Gyermekláncfű: A pitypang magok százait termeli, amit a szél nagyon könnyen és gyorsan elszór. Nehéz kiirtani. Sokan gyomnövényként tekintenek rá, de számos kedvező tulajdonsága van, és dísznövénynek is alkalmas.

Bambusz: Igen szívós, gyorsan növekvő, és nagyon könnyen termeszthető. Szinte bármelyik éghajlaton jól érzi magát.

Agávé: Leveleikben vizet tárol, így kevés öntözéssel is beéri. Egyszerűen szaporítható.

Hegyescsúcsú futóka: Strapabíró szobanövény, amely különféle fényviszonyok között is jól fejlődik. Különösen igénytelen és meglehetősen könnyen szaporítható

Ne hagyd ki!