Méhész járművek után lehet támogatásokat igénybe venni
Forrás: Shutterstock

Régi-új pályázat indult a méhészeknek

Mától ismét pályázhatnak a méhészek a méhészeti járműveik utáni támogatásra. A napokban azonban más tender is indult a mezőgazdaságban érdekelt egyéni vállalkozók és őstermelők számára is. Mutatjuk a részleteket!


Új pályázat nyílt méhészek számára

Ismét kiírták a méhészeti járművek után igényelhető támogatásra a tendert. A kiírás ezen a linken érhető el. A támogatási kérelmet február 15. és április 15. között a Kincstárhoz lehet benyújtania.

A támogatás igénybevételére az a kérelmező jogosult, aki a tárgyévben (2021) elvégzett vizsgálat alapján legalább nyolcvan méhcsaláddal, a méhészkedéshez használt eszközhordozó járművel, illetve vándor méhesházzal rendelkezett. A vizsgálat adatait pedig bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

A kérelmező a támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Kincstár által rendszeresített űrlapkitöltő felületén nyújthatja be.

A támogatás mértéke a kérelmező üzemeltetésében lévő méhészeti eszközhordozó járműve, valamint a vándor méhesháza után a tavaly megfizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, illetve gépjárműadók összege. OBU fedélzeti rendszer vásárlása esetén a nettó ár is beleszámítható. A támogatás azonban legfeljebb 40 ezer forint lehet.

Idén egyébként jogcím finanszírozására legfeljebb 100 millió forint használható fel. Ha a jogosult kérelmek ezt meghaladják, akkor azt arányosan visszaosztják. Továbbá fontos megemlíteni, hogy az adott vállalkozásnál a bruttó támogatástartalom nem haladhatja meg három év tekintetében a mezőgazdasági csekély összegű támogatások esetén a 25 ezer eurónak megfelelő egyéni keretet – írja az Agroinform.hu.

Itt egy pályázat a legkisebbeknek

A közelmúltban bejelentettünk egy másik pályázatot is, ami a hazai agrárium kistermelői számára nyújthat segítséget. Ismét megnyílt ugyanis a mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázat február 14-én, és február 28-ig nyitva is marad.

A felhívás részeként 15 ezer eurónak megfelelő forint értékű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatásra lehet kérelmet benyújtaniuk kis üzemméretű őstermelőknek, mezőgazdasági termelőknek minősülő egyéni vállalkozóknak és szociális szövetkezeteknek.

Több tenderre lehet számítani

Az említetteken kívül igen sok mezőgazdasági pályázat jön ki mostanában. Néhány hete ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy nagyjából 400 milliárd fejlesztési forrás kihelyezését tervezi a szaktárca a magyar élelmiszertermelés megerősítése érdekében a közeljövőben.

Az agrárminiszter korábban beszélt arról is, hogy az európai uniós forrásokból 17,5-ről 80 százalékra növelték a vidékfejlesztési támogatások arányát. Megháromszorozták a forrásokat, ennek eredményeként a következő években 4265 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani.

A politikus emellett említést tett a tavalyi évről is. Beszámolt róla, hogy 2021-ben az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat.

Ne hagyd ki!