Újra pályázhatnak őstermelők és egyéni vállalkozók
Fotó: Shutterstock

Most a kicsik is nyerhetnek az agráriumban, így pályázhatnak

15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű forrásra pályázhatnak kis üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőknek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek a hónap második felében.Új pályázati lehetőség gazdáknak

Ismét megnyílik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázat 2022. február 14. és 2022. február 28. között. A tender célja a fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzésének és a gazdaságuk több lábon állásának elősegítése lesz – írja a kormány.hu.

A felhívás részeként 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatásra lehet kérelmet benyújtaniuk kis üzemméretű őstermelőknek, mezőgazdasági termelőknek minősülő egyéni vállalkozóknak és szociális szövetkezeteknek. A pályázat további feltétele, hogy már a benyújtását megelőző 12 hónapban a tartózkodási helynek vagy a székhelynek vidéki településen kell lennie. Az elnyert forrás pedig az üzemméret növelése érdekében például eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre vagy állatvásárlásra is költhető.

Nagy István agrárminiszter szerint ez a tender a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásai közül az egyik legnépszerűbb. Ebből eddig több ütemben összesen 8 ezer támogatási kérelem érkezett be hozzájuk, amelyeket folyamatosan bírálnak el, azonban már nagyjából 3 800 gazda megkapta a támogatás első részletét, nagyjából 4 millió forintot fejenként.

A pályázatra vonatkozó egyéb részleteket a www.palyazat.gov.hu weboldalon lehet majd megtalálni.

Sok pénz folyik a mezőgazdaságba

Néhány hete ebben a cikkünkben írtunk korábbi mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban arról, hogy január közepéig azokra mintegy 1187 pályázat érkezett 400 milliárd forintot meghaladó összegben országos szinten. Ezen felül további 400 milliárd fejlesztési forrás kihelyezését tervezi a szaktárca a magyar élelmiszertermelés megerősítése érdekében.

Az agrárminiszter korábban beszélt arról is, hogy az európai uniós forrásokból 17,5-ről 80 százalékra növelték a vidékfejlesztési támogatások arányát. Megháromszorozták a forrásokat, ennek eredményeként a következő években 4265 milliárd forintot lehet vidékfejlesztésre fordítani.

A politikus emellett említést tett a tavalyi évről is. Beszámolt róla, hogy 2021-ben az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire 50 milliárd forint, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére 200 milliárd forint keretösszeggel írtak ki pályázatokat. Előbbiben 200 millió, utóbbiban 5 milliárd forint volt a pályázható összeg felső határa, 50 százalékos támogatási intenzitással.

Ne hagyd ki!